По-строги правила ще гарантират, че купуваме само качествени био храни

Нови правила ще гарантират на потребителите, че в ЕС се продават само висококачествени биологични храни.

По-строги правила ще гарантират, че купуваме само качествени био храни

Освен да повишат доверието към чистата продукцията, правилата, приети днес от Европейския парламент, имат за цел и да увеличат биологичното производство.



За да купуваме само най-високо качество биохрани, ще се правят стриктни проверки по цялата верига на доставки. Инспекции ще има за всички оператори поне веднъж годишно или веднъж на всеки две години, ако не са открити нарушения през последните три години.

Освен европейското производство, на контрол ще подлежи и вносът като храните от трети страни с обозначение „био“ трябва да са съобразени със стандартите на ЕС. Според сегашните правила се изисква държавите извън ЕС да се съобразяват с подобни, но не идентични стандарти. Контролът обаче трябва да стане по-строг  през следващите пет години, става ясно от съобщение на българския офис на Европейския парламент.

Заложено е увеличаване на биологичното производство на храни в ЕС. Срокът на действие на изключенията, позволяващи употребата на конвенционални семена и животни в биологичното производство, ще изтече през 2035 г.

Що се отнася до смесени стопанства – такива, произвеждащи едновременно конвенционални и биологични храни, те ще бъдат позволени, при положение, че двете дейности на стопанството са ясно и ефективно разделени.

За да се сертифицират по-лесно малките производители, ще се въведе груповото сертифициране, което ще спести време и пари. Мярка против замърсяването с химични пестициди и изкуствени торове е при подозрения за наличието на неразрешен пестицид или тор крайният продукт да не носи етикет „био“, докато не бъде направено допълнително изследване. В случай, че замърсяването е умишлено или производителят не е взел необходимите превантивни мерки, продуктът ще загуби своя биологичен статут.

Държавите членки, които в момента прилагат допустими нива за неразрешени вещества в биологичните храни, могат да продължават да го правят, при положение, че предоставят достъп до пазара си на биологични продукти от други държави членки, отговарящи на изискванията на ЕС.