Първите държавни първенства по класически шахмат за ученици ще се проведат в "Албена"

В курортен комплекс "Албена" ще се проведат първите държавни индивидуални първенства по класически шахмат за момичета и момчета до 7 до 17 години.

Първите държавни първенства по класически шахмат за ученици ще се проведат в "Албена"

Състезанията ще се състоят от 19 до 22 май 2018 г. и се организират от БФШ 1928 и ЦСО-ШК Енергия 21 гр. Добрич.


"Спортната проява е с регламент, идентичен на световната шахматна централа ФИДЕ, и континенталните централи в частност ЕШС. От проведения разговор с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев останах с впечатлението, че шахмата в негово лице разполага с един далновиден министър, който ще подкрепи предложенията в писмото на президента на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев за по-мащабно навлизане на древната игра в живота на детските градини и училищата", съобщи инициаторът Тодор Тодоров от добричкия клуб "Енергия 21".

„Проявата поставя началото на синхронизиране на държавния спортен календар с международния шахматен календар на ФИДЕ и ЕШС. Организира се за първи път в нашата страна. Посвещава се на 28 години от възраждането на датата 24 май като официален празник, символ на национална и културна идентичност“, заяви още Тодоров. Той посочи още, че ще се проведат дванадесет турнира за момчета, момичета, юноши и девойки, като се играе по швейцарска система седем кръга и в кръгова система при по малък брой участници в даден турнир. Контролата за игра е 60 минути плюс 30 секунди на ход на всеки състезател до завършване на партията. Жребий и класиране се извършват с програма „Swiss manager”, използват се шахматни комплекти „Стаунтон” и електронни часовници, осигурени от организаторите. Турнирите са валидни за български рейтинг по класически шахмат. Десет от тях се предлагат за одобрение от тричленната комисия на ФИДЕ за валидност на международен рейтинг без два от турнирите до 7 години. 

Право на участие имат без ограничение всички български деца и ученици. Необходимо условие е да се картотекират като състезатели на шахматните клубове, редовни членове в БФШ 1928. Информацията се публикува в европейския шахматен портал www.chess-results.com, сайта на БФШ 1928 и други.

Разходите по участието в държавните индивидуални училищни първенства се осигуряват за сметка на шахматни клубове, училища, детски градини, настоятелства и други източници.

Всички състезатели получават грамота за участие. Състезателите класирани на първо място се награждават с с купа, златен медал и диплом с титла държавен училищен индивидуален шампион. Класираните на второ и трето място се награждават със сребърен и бронзов медал и диплом. Шампионите имат правото да представят България на Европейските индивидуални училищни първенства в Краков Полша от 29 юни до 8 юли 2018 г. в качеството на национални състезатели. Благодарствени писма, получават – изявилите се треньори и учители. Срокът за заявки е до 15 май 2018 г. на имейл energy21_dobrich@abv.bg.

Припомняме Ви, че шахмата в Албена датира от основаването на курорта, като тук са направили първите си стъпки към големите успехи световните ни шампиони Веселин топалов и Антоанета Стефанова, Сестрите Полгар, Иван Чепаринов и много други. Курортът е домакинствал на европейско първенство по шахмат и откри шахматна академия на името на световно известния гросмайстор Анатолий Карпов.