Музикален театър „Дея” от Добрич обра наградите в международния фестивал „Млади таланти” в София

Истински фурор предизвика музикален детски театър „Дея” от Добрич с ръководител Лана Анцаридзе на 10-ото издание на международния детски фестивал по изкуствата „Млади таланти” в София. Участието на добричката трупа бе вчера в НДК.

Музикален театър „Дея” от Добрич обра наградите в международния фестивал „Млади таланти” в София

Талантливите малки актьори и представеният от тях мюзикъл „Хотел Трансилвания” обраха всички награди в раздел „Театър”.




Музикален детски театър „Дея” стана носител на Голямата награда. Същото отличие спечели Лана Анцаридзе в раздел „Режисура”. Трите награди за актьорско майсторство пък бяха присъдени на изпълнителите на трите главни роли в „Хотел Трансилвания” –  на Александър Танев, Димитър Димитров и Ванеса Георгиева. Театър „Дея” получи още едно отличие – покана за участие във фестивал на ваканционна програма „Хайде да творим заедно”, като разноските по пребиваването на децата ще бъдат поети от организаторите. Мюзикълът хотел „Трансилвания” ще бъде представен на Гала концерта на фестивала, който ще е на 3 юни в НДК.


Международният детски фестивал "Млади таланти" се организира от Национален дворец на децата. Фестивалът е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката за учебната 2017/2018 година, в раздел „Изкуство”. Дни преди фестивала в София мюзикълът "Хотел Трансилвания" бе представен на сцената на Държавната опера във Варна, където премина при голям интерес. След представлението публиката питаше малките актьори кога ще гостуват отново.


Мюзикълът „Хотел Трансилвания” е адаптация на популярния едноименен анимационен филм. В спектакъла участват 39 деца на възраст между 6 и 18 години, които танцуват и пеят. Лана Анцаридзе разказва, че е била много вдъхновена от историята в холивудския филм – за вампири и чудовища, които се страхуват от хората, защото ги смятат за опасни. Те живеят в хотел, забранен за хора. Негов шеф е граф Дракула, който има красива дъщеря. Един ден в хотела попада истинско момче, което графът прикрива, маскирайки го като чудовище. Обаче дъщеря му се влюбва в момчето и любовта й се запазва дори след като разбира, че това е човешко същество, а не чудовище.


Друга причина да избере точно този сюжет за Лана Анцаридзе е възможността, която дава той за поставяне на сцена с пищни костюми и декори, които са много интригуващи за публиката. Това е трета постановка на детски музикален театър „Дея“ след „Алиса в страната на чудесата“ и „Бродуей“.