Земеделците с ежегоднa вноскa за защита от градушки

За да се въведе обхват на цялата територия за борба с градушките ще бъде заложено участието на земеделските производители да бъде 50 ст./дка.

Земеделците с ежегоднa вноскa за защита от градушки

Държавата ще продължи да има финансов ангажимент, но готвената нормативна база залага принос да имат и застрахователтите, като 0,8 % от приходите им отиват за финансиране на борбата срещу природното бедствие. Застрахователните компании към момента обаче са против това участие, а идеята за него е, че „атакуването“ със самолетен способ на градоносните облаци предпазва и урбанизираните територии от ледените късчета и намалява разходите и на застрахователите. Само от автомобилни застраховки приходите на компаниите са около 500 млн. лв.



Ако все пак застрахователите не се съгласят на участие в градозащитата тези около 6 млн. лв. ще трябва да се разпределят между държавата и земеделските производители, съответно таксата на декар ще се увеличи от предвидените към момента 0,50 лв. на декар. Новата схема за градозащита има за цел да обхване цялата територия на страната, като включи и самолетния способ, който въпреки че има своите рискове се смята за по-разходно ефективен. Защитата няма да обхваща само пасищата и ливадите. Към момента от градушки се пазят само 30 % от земеделските площи. Това стана ясно по време на блиц контрол с министъра на земеделието Румен Порожанов в Комисията по земеделие и храни към НС.