Пътни полицаи ще дебнат и през нощта за висока скорост по булевардите

Специализирана операция "24 скорост" ще се проведе от 6 часа утре сутринта до същия час на 18 април в цялата страна, съобщава МВР.

Пътни полицаи ще дебнат и през нощта за висока скорост по булевардите

Тя е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (ТISPOL) и аналогични проверки ще има в общо 23 страни от Европа. Целта е с масов и ефективен контрол да се постигне по- трайно намаляване на скоростта, с която се движат моторните превозни средства, което пък  оказва влияние върху пътнотранспортната обстановка и води до намаляване  на тежките произшествия, жертвите и ранените при тях, каза началникът на отдел „Пътна полиция“ в главната дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски.



У нас в операцията ще бъдат ангажирани 314 служители. Ще има 684 точки за контрол с 148 мобилни камери, 28 преносими (т. нар. камери на триноги) и 23 стационарни камери. Контрол ще бъде извършван и през нощта. Екипи на „Пътна полиция“ ще бъдат разположени по основните булеварди на градовете, където е възможно да се развиват по-високи скорости, на участъци с концентрация на ПТП по причина несъобразена и превишена скорост, магистралите, но и по третокласните шосета в малките населени места.

От данните на ГДНП става ясно, че през 2017 година по време на същата операция точките за контрол са били 415, регистрираните нарушения -  3490, тежките инциденти – 10, с един загинал.