Общински фонд „Здраве“ ще задържа лекари и специалисти по здравни грижи в Добрич

Правилник за организацията, реда и работата на общински фонд „Здраве“ на Община град Добрич предстои да бъде приет на редовно заседание на Общинския съвет на 24 април.

Общински фонд „Здраве“ ще задържа лекари и специалисти по здравни грижи в Добрич

Вносител на предложението е общинският съветник Атанас Атанасов - председател на Временната комисия за изработване на документа.



С Правилника за организацията, реда и работата на общински фонд „Здраве“ се определят органите, реда и условията за финансово подпомагане на специализацията и/ или осигуряването на социално–битови условия на лекари и специалисти по здравни грижи за необходимото кадрово обезпечаване на лечебните заведения за болнична помощ на територията на общината.

Според Правилника средствата за общински фонд „Здраве“ ще се осигуряват от бюджета на Общината след решение на ОбС, от публични финансови програми и проекти, дарителски и благотворителни кампании, и други източници. На заседанието ще бъде предложено първоначалните средства за упражняване дейността на фонда да са 20 000 лева и да бъдат осигурени от бюджета след неговата актуализация.

Право да кандидатстват за подкрепа от общински фонд „Здраве“ ще имат само лекари и специалисти по здравни грижи, които са сключили трудов договор с лечебно заведение за болнична помощ на територията на община град Добрич. Финансовото и социално-битово подпомагане ще се осъществява под формата на възстановяване на такси за участие в основните курсове за придобиване на специалност, възстановяване на разходи за наем на общинско ведомствено жилище, на месечни такси в общински детски ясли и/ или детски градини, на средства за пътно-транспортни разходи от и до работното място.