Йордан Йорданов: Почти 80 процента от улиците в Добрич ще бъдат ремонтирани

Почти 80 процента от улиците тази година ще бъдат ремонтирани. Някои от тях ще бъдат цялостно асфалтирани, а други изкърпени.

Йордан Йорданов: Почти 80 процента от улиците в Добрич ще бъдат ремонтирани

Това съобщи кметът на Добрич Йордан Йорданов в предаването „Часът на кмета“ на регионална телевизия „Добрич“.



Вече се извършва ремонт на отсечката на бул. „Трети март“ от „Панайот Хитов“ до ВиК. По думите на градоначалника това е най-лошата остечка на булеварда и не е ремонтирана от 1979 година. Очаква се до края на април около километър и половина от бул. „Трети март“ да е с изцяло нов асфалт. Акциите за засаждане на цветя на няколко места кметът определи като целенасочена пролетна активност на някои граждани, предвид предстоящите избори след малко повече от година и половина. „Искам да ги попитам къде бяха през последните 10 години, защото и през последните 10 години на много  места можеше да садим цветя. 

Съвсем скоро ще бъде избран изпълнителят за ремонт на ул. „Никола Петков“ заедно с бул. „Добруджа“ в частта от Шел до кръговото на кв. „Рилци“. Кметът припомни, че дейностите са по Трансгранично сътрудничество и вече има подписано споразумение с Община Меджидия. Предстои подписването на договора. Подготвени са процедурите и са подадени за предварителна оценка в Агенцията за обществени поръчки. Този булевард никога не е бил асфалтиран изцяло откакто е направен, само е бил кърпен, всички знаят в какво състояние се намира т. нар. Рилски път през последните 30 години, посочи кметът. По думите му в края на тази или началото на другата година той ще придобие европейски вид. В недобро състояние е ул. „Никола Петков“, която не се е променяла през последните 20 години – има пропадания, неравности.  Приоритетно по улицата и булеварда започна разкопаване по водния цикъл, каза Йорданов.

Започват дейностите по ул. „Кирил и Методий“, „Панайот Хитов“, „Добричка епопея“, следват тези по „Максим Горки“, „Захари Стоянов“. За тези улици предстои подаването на проектните предложения по „Региони в разтеж“. Те  не само ще бъдат преасфалтирани изцяло, но ще бъдат направени тротоари, осветление и съпътстваща комуникация, каза градоначалникът.

През следващата седмица започва цялостно изкърпване на ул. „Отец Паисий“, което ще бъде най-мащабното, което Добрич някога е виждал, съобщи Йордан Йорданов. Пред „1001 стоки“ ще бъде отрязана пешеходната пътека. Ще бъде премахната и едната от двете зебри, която е откъм Кооперативния пазар. Ще бъдат поставени заграждения така че да не може да се преминава. „В този участък са най-големите задръствания. По този начин ще насочим човекопотока да преминава през точно обозначени места“, каза Йорданов и обясни, че едното е подлезът, който е в началото на „Отец Паисий“, а другото е втората пешеходна пътека на пазара, която няма да бъде премахната. „Нека да видим това как ще подейства през следващия месец на целия трафик. Разбира се, сме мислили и за еднопосочно движение, и върху други разширения“, допълни Йорданов. 

Улиците, през които ще мине водният цикъл, но за тях няма европейско финансиране, ще бъдат реновирани с остатъка, който е в „Непредвидени разходи“, каза кметът.