Осъдиха Хитър Петър за кражба на патица

В деня на конституцията и професионалния празник на българските съдии ученици от СУ „Л. Каравелов” пресъздадоха съдебен процес по сюжета на приказката „Патаран и Цървулан“.

Осъдиха Хитър Петър за кражба на патица

Тази инициатива се проведе в рамките на Деня на отворените врати в Районен съд – Добрич.



На подсъдимата скамейка застана Хитър Петър, срещу когото бе повдигнато обвинение за кражба на патица от семейство, което го било приютило за една нощ в дома си.  

Учениците влязоха в ролите на подсъдими и пострадали, на съдия и съдебни заседатели, на прокурор, адвокат, свидетели и вещо лице. 


След като бяха разпитани свидетелите – съседката на пострадалото семейство и близък приятел на Хитър Петър съдът се произнесе. Подсъдимият получи 3 месеца „лишаване от свобода” при първоначален общ режим с 3 години изпитателен срок и ще плати на стопанката обезщетение в размер на 100 лева за откраднатата патка.


Съдя Албена Колева връчи наградите на най-добрите автори, участвали в конкурса за рисунка на тема „Правосъдие“. Творбите бяха оценени от жури в състав: съдия Соня Дженкова, която е завършила Средно специално художествено училище в Сливен, съдия Албена Колева и Мария Александрова - студент в Националната художествена академия, специалност „Книга, илюстрация и печатна графика“.


Призовите три места заеха Пламена Пенкова от 5 „А” клас, Виктория Костадинова от 6 „Б” клас и Галин Петров от 5 „А” клас. Беше връчена и специална награда Атанас Кръстев от 6 „А” клас.

В Деня на отворените врати по-големите ученици на СУ „Л. Каравелов” представиха симулативен процес, в който пресъздадоха гражданско дело, заведено срещу община Добрич от бащата на ухапано от улично куче дете. 

Проявите продължават в обучителния център на Съдебната палата, където се провежда викторина с участието на отбори от Професионална гимназия по туризъм „П. Яворов“ и СУ „Любен Каравелов“, които бяха партньори на Районния съд в тазгодишното издание на образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.