Самолети ще пазят нивите в Добруджа от градушки

Има идея нивите в Добруджа, които не са покрити от противоградови площадки да бъдат обхванати по самолетен способ.

Самолети ще пазят нивите в Добруджа от градушки

По подобен начин ще се предпазват и насажденията около София, както и самата столица. Това стана ясно вчера от думите на земеделският министър Румен Порожанов. В момента около 30-33% от посевите у нас са защитени с ракетен способ, който е по-скъп. Има идея е всички земеделски стопани, които са получавали подпомагане по СЕЕП през предходната стопанска година, да плащат задължителна вноска от 50 стотинки на декар за борба с градушките и другите природни бедствия. Парите ще се събират в общ фонд, където вноски ще правят също държавният бюджет и някои застрахователни дружества. Целта е годишно да се събират 30-31 млн. лв. ресурс за защита на земеделието от природните стихии. „Не може държавата да се ангажира изцяло с този процес”, бе категоричен министърът, който посети фамилното стопанство на Тодор Илиев, стопанисващ 13 000 декара в Съединение, 7000 от които са засети с ориз.



Вносни макарони и детски пюрета- двойно по-скъпи у нас
Очаква се до дни да станат ясни резултатите от проверките за двойните стандарти на храните у нас и Европа, коментира още министърът. Той очаква, че ще се потвърдят първоначалните проучвания, които показаха драстични разлики в цените, в етикетите и органолептичните показатели на 20 процента от продуктите. Междинните резултати от проверката на 60 храни от западни производители, предлагани както у нас, така и в останалите страни от ЕС е показала, че вносното детско пюре и на италиански макарони, които у нас се продават на двойно по-високи цени, отколкото в магазините в Западна Европа. Освен това по-скъпо се продават около 40% от изследваните храни за двоен стандарт в България, спрямо страните откъдето са внесени.

Земеделските министри от ЕС ще видят водещи наши стопанства
Земеделските министри от ЕС ще посетят емблематични стопанства в Пловдивско и Пазарджишко. Визитата ще е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщи marica.bg. Преди посещението в стопанството в Съединение министър Порожанов обходил лично маршрутите и фермите, в които ще води чуждестранната делегация, за да се увери, че всичко е наред. Посещението в област Пазарджик ще е в оранжерия за биологично производство на зеленчуци. Обектът в Пловдивско е комбиниран – модерна винарна с лозов масив  и животновъдно стопанство.