Почти 3 милиона лева получава МИГ Добричка за Стратегията си за водено общностите местно развитие

В резултат на обединените усилия на общинското ръководство и на активните земеделци, предприемачи и граждани от община Добричка, Стратегията за водено от общностите местно развитие (ВОМР) на Местната инициативна група (МИГ) Добричка беше одобрена за финансиране, съобщават от кметството.

Почти 3 милиона лева получава МИГ Добричка за Стратегията си за водено общностите местно развитие

Преди дни председателят на Управителния съвет на МИГ Добричка инж. Тошко Петков подписа официално споразумение за изпълнение на новата Стратегия за ВОМР с Министерството на земеделието и храните. По силата на този документ, МИГ Добричка получава финансиране в размер на 2 933 000 лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020г., подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. С предоставените средства ще бъдат подпомагани проекти, които отговарят на приоритетите на Стратегията и допринасят за развитие на територията на общината.  


Стратегията за ВОМР предвижда средствата да бъдат предоставени за финансиране на проекти по шест мерки от ПРСР 2014-2020. Частни лица или фирми от територията могат да кандидатстват, както следва: земеделските стопани - по подмярка 19.2-4.1. за инвестиции в земеделските си стопанства; за инвестиции в преработка на селскостопански продукти проекти ще се приемат по подмярка 19.2-4.2. Останалите предприемачи ще могат да кандидатстват по подмярка 19.2-6.4 с проекти за развитие на неземеделски бизнес, включително за производства и за услуги. Община Добричка е допустим бенефициент по подмерки 19.2-7.2 и 19.2-7.5 от Стратегията. За НПО сектора е предвидена подмярка 19.2-7.6. Важно условие е кандидатите да са регистрирани на територията на община Добричк аи дейностите по проектите да се изпълняват само на тази територия.

В офиса на МИГ Добричка в с. Бранище екипът на местната инициативна група ще консултира всички заинтересовани, като ги подпомага за оформяне на техните проектни идеи и съдейства за изготвянето на проектите им.