Над 35 000 българи засегнати от скандала с "Фейсбук"

Личните данни на над 35 000 български потребители във "Фейсбук" вероятно са били събрани неправомерно от компанията "Кеймбридж Аналитика" (Cambridge Analytica), съобщиха от социалната мрежа след запитване на БНТ.

Над 35 000 българи засегнати от скандала с "Фейсбук"

Социалната мрежа обяснява, че 18 български граждани са свалили приложение под формата на анкета. Чрез приложението се давало достъп до личната информация, но не само на тези 18 потребители, а и на техните приятели във "Фейсбук".


Така броят на засегнатите бил значително по-голям - 35 718 българи.

Приложението е получило достъп до почти целите профили на хората. Освен списъка с контакти, изтеклата информация включвала и детайли като електронна поща, рожден ден, роден град, място на пребиваване, снимки, видеа, харесвания и публикации в социалната мрежа.

От социалната мрежа обясняват, че не всички потребители са засегнати еднакво, защото разрешенията за приложението се променяли във времето.

"Използвахме възможно най-разширена методология", обясняват от "Фейсбук".

"Това е най-добрата ни прогноза за броя на хората, които директно са инсталирали приложението, и броя на приятелите им, чиито данни може да са били събрани."

Припомняме, от вчера социалната мрежа започна да уведомява потребителите, които са засегнати от скандала. По последни данни броят на засегнатите е близо 87 милиона потребители.

От "Фейсбук" уточняват още, че 97.2% от потребителите, които са инсталирали приложението, вероятно са го направили от САЩ.

От всичките засегнати хора - както тези, участвали в анкетата, така и техните приятели, 81.6% са били в САЩ.