Време е да пръскаме овошките

Времето е подходящо за пръскане на овошките. Това съобщава седмичната прогноза на агрометеоролозите от НИМХ при БАН.

Време е да пръскаме овошките

През следващата седмица земеделските култури ще се развиват по-бързо, поради високите температури. През този период в полските райони при зимните житни култури ще се наблюдава фаза вретенене. При рапицата ще протича формиране на разклонения и фаза бутонизация.



През второто десетдневен на април се очаква стабилизиране на времето. Това ще даде и добри условия за растителнозащтни пръскания при овошките. Валежите в началото на пролетта увеличиха инфекциозния фон от различни гъбни болести – ранно кафяво гниене, сачмянка, струпясване. При черешата и вишната не трябва да се пропуска следцъфтежното третиране срещу една от най-опасните болести – цилиндроспориозата (бяла ръжда).

Високото съдържание на влага в горните почвени слоеве ще попречи на предсеитбените обработки в много части на страната. Както и закъснелите сеитби на ранните и средно ранните пролетни култури. Обилните валежи през март са причина за пропускане на агротехническите срокове при сеитбата на слънчогледа в голяма част от полските райони.