Семинар „Общуване без агресия“ се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“

Семинар на тема “Общуване без агресия” се проведе в СУ „Свети Климент Охридски“ в Добрич.

Семинар „Общуване без агресия“ се проведе в СУ „Св. Климент Охридски“

39 учители от общо 63 присъстваха на първата среща, за останалите тя ще е на 18 май.



„Този семинар е началото на изграждане на една нова култура на общуване. Общуване, чрез което подобряваме средата на преподаване и учене в училище. Общуване, което е насочено към намиране на причините и предотвратяване на агресията, а не да се бори с нейните следствията“, обясняват от учебното заведение.

Семинарът е разработен на база метода на ненасилствена комуникация (ННК) на американския психолог д-р Маршал Розенберг, включващ в себе си принципите на хуманистичната школа на Карл Роджърс.  Основополагащо за ненасилствената комуникация е, че зад думите и действията на хората стоят техни потребности и ако искаме да променим дадено поведение е нужно да разберем каква дълбока потребност го мотивира.

Лектор на семинара бе Емилия Илиева-Крайнова. Тя е позната в България най-вече като лицето на ненасилствената комуникация. Понастоящем голяма част от дейността й е насочена към учители, родители и педагози, които благодарение на разбирането си за ненасилствената комуникация и практиката на емпатията успяват да изграждат взаимоотношения, в които има повече взаимно разбиране, уважение и съпричастност.