Опростиха лихвите по майчинските

Депутатите приеха промени в Кодекса за социално осигуряване, с които опростиха лихвите на майките, взимали неправомерно детски.

Опростиха лихвите по майчинските

Депутатите увеличиха вдовишките пенсии и опростиха лихвите на майките, взимали неправомерно пари за децата си.

 

Това стана след като парламентът одобри на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, внесени от правителството.

 

Казусът с майчинските се появи заради изменения в Кодекса, направени през 2008 г. Тогава беше въведено ограничение за изплащане на детски за малчугани, записани в детска градина. Преди месец от НОИ обявиха, че хиляди майки са получавали неправомерно това обезщетение.

 

Те дължат на държавата над 6,5 милиона лева заедно с включени лихви. След протести на майки управляващите решиха да им опростят лихвите.

 

Те са в размер на около 2 млн. лв., обясни днес социалният министър Тотю Младенов.

 

Опрощението на лихвите ще засегне майките, които до шест месеца след приемането на новите текстове внесат главниците на задължението си.

 

От 1 септември вдовишките пенсии да се вдигнат от 20% на 26,5% от размера на починалия съпруг, решиха още депутатите. „Увеличението ще засегне 700 000 пенсионери, 500 000 от тях получават минимални пенсии до 250 лв.”, обясни Тотю Младенов.

 

Той е убеден, че повишаването ще помогне на най-бедните по време на криза.

 

Социалният министър обясни и че през 2013 г. вдовишките добавки ще са 30%, 2014 г. – 35% и 2015 – 40%.