Топ име на немския тенис даде старт на сезона на открито в Албена

Едно от големите имена на тениса в Германия пристигна в Албена, за да проведе своя първи камп.

Топ име на немския тенис даде старт на сезона на открито в Албена

Това е Клаудия Порвик, която през 1987 г. заедно с легендарната тенисистка Щефи Граф извеждат Бундестима до титлата в неофициалното световно първенство по тенис при жените Фед къп. На финала в решителната среща Клаудия и Щефи Граф обръщат с 2-1 победи Съединените щати. Решаващ за трофея е мачът на двойки, в който Щефи и Клаудия надделяват с 1-6 7-5 6-4 Крис Евърт и Пам Шрайвър. 


Най-доброто класиране на националната на Германия Клаудия Порвик е №28 в световната ранглиста през 1990 година. На сингъл има три ITF титли, а на двойки има 6 трофея от WTA и едни спечелен финал в ITF. Достига до №24 при двойките. На сингъл достига до полуфинал на Австралиън оупън през 1990 г. Отстъпва на Мари Джо Фернандес от САЩ и само тази съперничка я дели от големия финал, който по-късно е спечелен от Граф. В своята състезателна кариера Порвик е заработила над 700 000 щатски долара от наградни фондове, като за него време това е много сериозна сума. 

Клаудия Порвик е родена на 14 ноември 1968 година в град Кобург. Днес живее в Нюрнберг. С нея разговаря ръководителя на сектор „Спорт“ в Албена Руслан Йорданов. 

„Повече от 20 години съм професионален треньор. Днес съм от другата страна на нашия спорт и искам като треньор да изградя добри състезатели. Отговарям за всички деца в Северен Байерн. Започнах да пътувам много с деца, след като приключих състезателната си кариера. Станах майка на две деца – момиче и момче, на 12 и 16 години са, занимават се с футбол“, сподели Клаудия Порвик. 

„Албена е по-голяма отколкото си я представях. В България съм за първи път и съм приятно изненадана. Трябва да призная, че кортовете са на много високо ниво. Само преди три дни в цяла Европа валя сняг – чувам, че за съжаление заради лошото време са се провалили тенис кампове на Майорка, в Гърция и на още много топли дестинации, а ние днес играем на открито – излязохме навън веднага щом спря да вали сняг и дъжд, екипът тук подготви веднага кортовете и това ни даде възможност да вървим по план. Имате страхотен тенис продукт – настаняването е чудесно, както и храната. В близост от нашия хотел Фламинго Гранд се намира медицинския център – възхитена съм. Нашият спорт е много натоварващ и постоянно имаме контузени състезатели, а това прави Албена едно прекрасно място и за възстановяване. Плажът е един от най-хубавите. Скоро ще имам среща с Елена Пампулова и ще похваля Албена. На моите приятели също ще разкажа за това прекрасно място. В същност това е и истинската реклама – от уста на уста. Германецът трябва да дойде и да види – да се увери в продукта и да разкаже за своето преживяване. Сега моите участници в кампа са смесени – деца и възрастни“, сподели Клаудия Порвик, която пристигна в Албена по покана на Томас Шулце и чрез дъщерната компания на ваканционното ни селище „Фламинго Турс“. 

Тя споделя, че преди 15 години и била на малък остров в Италия, къде е била приятно изненада от спортната база и настаняването. 

„Спомних си за това място, когато пристигнах в Албена. Може би топлото посрещане, дълновидната концепция за развитие на Албена ми напомниха приятно за дългогодишния ми спомен“, добави още Клаудия. Тя посочи още, че се надява това да е само началото, защото в България вече е намерила нови приятели.