Г-жа Фотева от „Откраднат живот” – възпитаничка на СУ „П. Р. Славейков”

Финансовият директор на болница „Свети Кирил” от хитовия български сериал „Откраднат живот” Ина Фотева, чиято роля се изпълнява от младата актриса Ирина Митева, е възпитаничка на СУ „Петко Рачов Славейков”, съобщават от учебното заведение.

Г-жа Фотева от „Откраднат живот” – възпитаничка на СУ „П. Р. Славейков”

Ирина е завършила паралелка чуждозиков профил „английски език”, в класа на Сийка Колева. „Артистично дете, с изключително лъчезарна и обезоръжаваща усмивка. Дори да не е подготвена за някой предмет, усмивката й блокира преподавателите да й напишат забележка или слаба оценка. Умерена като поведение, щедра, отворена, чувствителна”, описва я Сийка Колева. Ирина била в основата на организирането на всички благотворителни събития в училище. Обикновено преди Коледа учениците ходили в дома за сираци „Дора Габе”. Ирина винаги си тръгвала с очи, пълни със сълзи.

Първата роля на сцената в училище за бъдещата г-жа Фотева била на синоптик в ТВ предаване - комичен образ, с който накарала публиката да се смее до сълзи.



Ирина била най-голямата в класа, тоест, първа навършила 18 години. В деня на пълнолетието й съучениците й подарили торта в часа при класната, по английски език. Оказало се обаче, че никой не се сетил да вземе нож и вилици и се наложило тийнейджърите да ядат тортата с ръце. В това време на вратата на класната стая се появила зам.-директорката и съобщила, че учениците трябва да се явят веднага на безплатни прегледи при зъболекари. „Наложи се светкавично да си мием ръцете и да дъвчем дъвки, за да се явят децата в приличен вид при зъболекарите”, спомня си Сийка Колева.


На рождения ден на класната, точно в 7 часа сутринта, целият клас се събрал под терасата й и разпънал транспарант на английски език: „Честит рожден ден, г-жо Колева!”. „Само че аз бях подготвена. Колега ги издаде какво са намислили и предварително бях приготвила промишлено количество сандвичи. Нямаше как учениците да се появят за първия час в 7.30 часа, така че се обадих и ги извиних”, спомня си Сийка Колева.

„Целият клас на Ирина е повече от успешен. Съученици са с Петър Даскалов - многократен републикански и световен шампион по спортни и латиноамерикански танци. Друг неин съученик, Мартин Димитров, е фотограф в Лондон с много успешна кариера и собствено студио за интериорна фотография. В същото време младежът е и боксьор със състезателна кариера - медалист е от републикански първенства в България. Силвия Любенова, от същия клас, е океанолог и морски биолог с диплома от университета в Ливърпул, която в момента учи и работи на Филипините. Изобщо – 22-ма прекрасни млади хора, с които можем да се гордеем!”, връща лентата Сийка Колева и допълва: „Винаги съм им казвала, че са единствени и неповторими или както пее Тина Търнър "better than all the rest" (по-добри от всички останали) и че един ден ще се гордеят с тях родителите им. Казвах им също, че не по-малко горда ще съм и аз и когато ги дават по телевизията, ще соча екрана с бастуна си и ще се хваля, че съм им била класна. Познах! Само дето се случи доста по-рано Ирина да я дават по телевизията.”

Ирина Митева завършва НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. Още като студентка снима реклама за сладолед с Асен Блатечки. Ролята на Ина Фотева е първата за нея в киното. Много е удовлетворена, че е одобрена на кастинга и че ще има възможност да играе с такива известни и опитни актьори. Признава, че непрекъснато пита и се съветва, иска помощ, когато е нужно. Персонажът ми е много близък и много далечен от мен самата, но дълбоко вярвам в нейната добродушност, казва Ирина за своята героиня.

Рядко се връща в Добрич, но се гордее със своя красив град и е много задължена на преподаватели си от СУ „Славейков” за знанията и старта, който са й дали в живота.