Кметът Йордан Йорданов: Американската мечта е нещо като илюзия

„Ние не сме по-различни от никой друг, ние сме същите като Вас“, с това започна Йордан Йорданов - кмет на град Добричя днес на мотивационната среща „Мисията е възможна“, която се проведе в Младежки център - Добрич.

Кметът Йордан Йорданов: Американската мечта е нещо като илюзия

Целта е мотивиране на младите хора да се развиват в България чрез житейски примери на успели хора от нашия град.



Участие в срещата взеха кметът Йордан Йорданов, Лана Анцаридзе – ръководител на музикален театър "Дея" и на клуб "Театър" при Младежкия център, Слави Михов - собственик на туроператорска и аниматорска агенция, и актьорът Румен Куртев. Младежите от училищата имаха възможност за им задават различни въпроси.

 „Успелите хора могат да бъдат такива едва след време, когато си направят равносметка за миналото и дали то е било положително или не толкова“, казва Йордан Йорданов. Той допълни, че за момента би се въздържал да каже дали е успешен. Според него това се разбира едва след време. Така се вижда дали всичко, което се прави днес е било успешно. На въпроса:  „Кое Ви мотивира да изберете родното място пред така наречената американска мечта“, кметът отговоря, че тази американска мечта е нещо като илюзия. „Ако някой от вас си мисли, че е изключително хубаво там или ни носят на ръце, няма такова нещо. Когато отидеш там виждаш, че всичко, което си чувал и чел не е така“, каза кметът. Той допълни, че когато човек има поглед върху друга страна, си прави равносметка. „Когато правите нещо, не го правете, само защото е задължение. Правете това, в което вярвате. Борете се и не се предавайте пред трудностите“, допълни Йордан Йорданов.

Слави Михов сподели, че е учил в три гимназии – СУ „"Св. св. Кирил и Методий", ПМГ „Иван Вазов“ и ЕГ „Гео Милев“. Не се славя с това, че съм бил перфектен ученик, допълни той. Слави се върна в спомените от детството и разказа, че е бил много див и всички са били вдигнали ръце от него. Каза, че е влязъл в правия път около десети клас. Наложило му се е да отиде на обмен в Германия. Там е осъзнал колко е важно да се учат езици. Тогава започнал да се мотивира, да търси работа, която да му носи удоволствие. Така е станал аниматор. Слави споделя, че тази работа му харесва много. След това го приемат в Софийски университет, където завършва туризъм. „Бях разочарован от всички фирми, в които съм работил в България. Много неща не ми харесваха като отношение към аниматорите и липса на консумативи“, каза той. Така решава да създаде своя аниматорска фирма в нашия град. Слави Михов сподели, че отначало е имало доста пречки. Най-голямата е била това, че е млад. „Навсякъде, където исках да кандидатствам по хотели с моята компания, ми казваха – защо шефът ти не дойде да говори с нас“, споделя той. 

Лана Анцаридзе се определи като интернационален човек. „Баща ми е грузинец, майка ми наполовина е беларуска, наполовина арменка, съпругът ми е българин“, сподели тя. Любовта води Лана в нашия град. Казва, че е успяла в Добрич, защото прави това, което й харесва и обича. „Често си мислих какво искам да правя. Направих един списък с това, което искам да работя. Изброих всякакви творчески професии. Реших, че най-много удоволствие ще ми носи работата с деца“, сподели Лана. Според нея няма успех изведнъж. В началото Лана е искала да направи театър, който да се казва „Браво“, но всичко се провалило. След няколко месеца тя отново решава да опита. Променя името на театъра на „Дея“, както се казва дъщеря й. Преценила е, че това ще й донесе късмет, както и се случва. „Не мога да кажа, че това ми е работата, защото ми носи удоволствие“, сподели Лана Анцаридзе.

За финал Румен Куртев даде съвет на младежките първо да попитат родителите си дали имат възможност да ги издържат финансово, ако имат желание да учат в чужбина. Той допълни, че ако родителите нямат такава възможност, учениците не трябва да се сърдят, а да намерят алтернативен вариант и да се борят.