Според евродепутата Емил Радев много е важно на срещата ЕС-Турция да се поднови споразумението за бежанците

Много е важно на предстоящата среща ЕС-Турция във Варна да се поднови споразумението за бежанците и да се договорят следващите три милиарда евро за тяхната издръжка, заяви депутатът от ЕНП/ ГЕРБ в Европейския парламент Емил Радев пред журналисти в Добрич, предаде БТА.

Според евродепутата Емил Радев много е важно на срещата ЕС-Турция да се поднови споразумението за бежанците

Той подчерта, че тези средства са от бюджета на Европейския съюз и на страните-членки и не се дават на Република Турция, а на хуманитарни организации, които осигуряват изхранването, обучението, здравеопазването, ваксинацията на бежанците. Евродепутатът добави, че в Турция пребивават над три милиона бежанци. По думите му за България ще бъде въпрос на национална сигурност възникването на евентуална мигрантска криза, защото страната ни е най-прекият път между тези бежанци и Европа. Виждаме, че когато Турция иска, може да спре мигрантските потоци и се надяваме, както в момента има почти нулев натиск върху нашите граници, така да остане и в бъдеще, каза Емил Радев.



Евродепутатът определи предстоящата среща като уникална, на която и ЕС, и Турция имат какво да искат и какво да договарят. Радев посочи и важната роля на България като посредник, като страна, която поддържа нормални добросъседски отношения с Турция.

Емил Радев се срещна с ученици от ФСГ "Васил Левски" в Добрич, която работи по програмата за училища - посланици на Европейския парламент.