Нина Ставрева: „Искаме „Болата“ да остане защитена местност“

Както Добрич онлайн ви информира вчера, Заповед на Министерството на околната среда и водите предвижда плажът „Болата“ да бъде изваден от територията на защитената зона по Натура 2000 „Калиакра“.

Нина Ставрева: „Искаме „Болата“ да остане защитена местност“

Процедурата в екоминистерството е стартирана по искане на Община Каварна, за да се намали площта на защитената зона, попадаща в землищата на селата Българево и Свети Никола. По този начин най-красивият плаж на Северното ни Черноморие ще получи правото на концесионер или наемател, който да го поддържа и осигурява.



Екоминистърът Нено Димов коментира, че все още изваждането на „Болата“ от резервата не е факт, тъй като трябва да се спази процедурата. По думите му предстои Обществено обсъждане в РИОСВ Варна на 12 април и допълни, че това се случва по желанието на кмета на Каварна Нина Ставрева и местната общност. „Самата ивица на плажа, според експертизата, не е част от тази местност“, заяви Нено Димов.

Кметът на село Българево Георги Георгиев коментира, че заповедта на екоминистерството е дълго чакана стъпка и е била посрещната с радост от местното население. „Ние имаме най-дългата плажна ивица и нито един обособен плаж“, заяви Георгиев и допълни, че е бил загубил надежда централната власт да се вслуша в желанието на местната власт. 

Кметът на Община Каварна Нина Ставрева увери, че с изваждането на плажа "Болата" от резерват „Калиакра“ той ще продължи да бъде защитена местност. „ “Болата“ е изключителна държавна публична собственост. Предполагам, че плажът ще получи своя концесионер или наемател“, заяви тя и увери, че „Болата“ ще остане защитена местност, така че да се гарантира запазването на девствеността на залива. „Имайки своя стопанин обаче, обликът му ще бъде вече съвсем различен“, каза Ставрева. Тя прогнозира, че в най-лошия случай до края на месец юли достъпът до плаж „Болата“ ще бъде свободен за всички, които искат да го посетят.