Основно роми търгуват с контрабандни цигари, това е единственият им доход

Запазва се тенденцията по-голямата част от лицата, занимаващи се с разпространение и търговия с цигари без бандерол в Добричка област, да са от ромски произход. Реализираният от тази търговия доход им е единствен.

Основно роми търгуват с контрабандни цигари, това е единственият им доход

Това сочи анализ на оперативната обстановка по линия на противодействие на данъчни престъпления и контрабанда, производство и разпространение на акцизни стоки на Областната дирекция на МВР в Добрич за м. г. Анализът показва още, че цигарите без бандерол се пласират предимно на малки цигари без бандерол. 



През 2017 година на територията на Добричка област са проведени 18 специализирани полицейски операции по противодействие на контрабандата и 45 - по линия на акцизни стоки. Иззети са  38 134 къса цигари и 2, 691 кг нарязан тютюн. В операциите са включени служители от всички структури, които имат оперативни и охранителни функционални задължения. С цел разкриване и пресичане на продажбата и предлагането на изделия без акцизен бандерол пред м. г. са извършени 68 проверки на борси и пазари, съвместно със служители от Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите.

За повишаване на ефективността и организация на работа по досъдебни производства за престъпления, свързани с финансовата, осигурителната и данъчната системи, както и с измами със средства от фондовете на Европейския съюз, през 2017 година в ОД на МВР в Добрич са приключени в законоустановения срок общо 14 досъдебни производства.