Абитуриентка от Езикова гимназия с оценка 6.00 на национална олимпиада по руски език

Дванадесетокласничката Мария Кравченко от езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич получи оценка пълен отличен 6.00 на Национална олимпиада по руски език. Надпреварата се проведе преди дни във Варна.

Абитуриентка от Езикова гимназия с оценка 6.00 на национална олимпиада по руски език

Участниците в олимпиадата са имали три задачи. Имаше слушане с въпроси, четене на текст и съчинение, сподели за Добрич онлайн Мария Кравченко. Тя е спечелила 71 от 80 точки. Това й отрежда четвърто място, класираният на първо е със 74 точки. Класираните на първите пет места получават оценка пълен отличен.



Тази оценка ще ми бъде призната при кандидатстване в софийския университет „Свети Климент Охридски“, сподели абитуриентката. Тя е категорична, че желае да продължи образованието си точно в това висше учебно заведение. Избрала е „Комуникационен мениджмънт“, в тази специалност ще кандидатства с отличната оценка по руски език и със сборна оценка от двете матури. „Искам да уча това, тъй като цяло ми харесват комуникациите, общуването с хората“, сподели дванадесетокласничката. И допълни, че засега желанието й е като завърши да работи в рекламна агенция. 

Мария Кравченко е в паралелка с английски език в ЕГ „Гео Милев“. Тя е рускиня, допреди четири години е живяла със семейството си в Ростов на Дон. Родителите й през лятото почиват в България и много им харесва тук. Купуват си апартамент и вземат решението да се преместят да живеят в нашата страна. Предлагат на Мария и тя се съгласява да последва родителите си. По-големият й брат Дмитрий  остава в Русия. 

Не бих се върнала в Русия, каза за Добрич онлайн абитуриентката. „Много ми харесва България. Харесват ми историята й, културата, манталитета на хората“, сподели момичето.