През 1989-а са отнети пенсиите на двете деца от Добрич, взети за заложници при атентата в Златни пясъци

„Ако попитате варненци какво се е случило на 7 юли 1987 година пред хотел „Интернационал“, хората, които знаят отговора, ще се броят на пръсти. Защото по онова време понятието „тероризъм“ бе табу за нещата, които се случват в България.

През 1989-а са отнети пенсиите на двете деца от Добрич, взети за заложници при атентата в Златни пясъци

Дори ако в международен курорт са хвърчали гранати, осколки са ранявали туристи, а две деца от Добрич е трябвало да преживеят ужаса да препускат по пътищата на държавата, отвлечени от трима въоръжени до зъби терористи”.


Това споделя Павлин Павлов, автор на книгата „Не дърпай втори път дявола за опашката“, съобщава радио „Варна“. Романът бе представен днес в електронната медия. 

Сега двете деца, вече големи мъже, живеят в Добрич. Пенсиите, които са им били отпуснати, след 1989 година са им били отнети от държавата, допълва Павлов.

В книгата „Не дърпай втори път дявола за опашката“ по минути са описани събитията от 7 юли 1987 година. Тогава трима протурски терористи взривяват гранати пред хотел „Интернационал“ на „Златни пясъци” и отвличат за заложници двамата братовчеди от Добрич Дарин Христов /12 г./ и Николай Петков /15 г./ Похитителите Никола Николов, синът му Орлин и техният приятел Невен Асенов, които са от силистренски села, искат да достигнат до Турция, заплашвайки, че ще убият децата. Преговорите продължават повече от денонощие, а развръзката настъпва край село Изгрев. Терористите взривяват три гранати в автомобила. Двама от похитителите загиват. Децата от Добрич са спасени. Единственият оцелял след това – Орлин, е осъден на смърт. Тримата са български граждани от турски произход, а събитията се разиграват месеци след смяната на техните имена. Орлин е човекът, който е откраднал гранатите – 18 на брой, от военно поделение.

Сава Денев, който присъства на представянето на книгата, е полковник от резерва, по онова време зам.-началник на Окръжното управление на МВР по линия на Държавна сигурност. Той в продължение на 36 часа е бил в непрекъснат диалог с терористите. Денев е предложил да вземат него за заложник и да освободят децата. Тримата обаче не се съгласили с думите ”твоите ще се прежалят и ще ни убият, но по децата няма да стрелят”.

Снимка: Радио „Варна“