Жълтата гостенка покоси 18 добруджанци през 2017 година

18 души от Добричка област заболяха от активна туберкулоза през 2017 година, съобщават от Регионалната здравна инспекция. 13 от случаите са вероятни, а пет – потвърдени.

Жълтата гостенка покоси 18 добруджанци през 2017 година

Заболяемостта е 10 на 100 000 души, срещу 28 заболели, заболяемост 15,5 на 100 000 за 2016 година. 


Жълтата гостенка е покосила хора от шест общини в областта. Най-много са в Добрич – 9 заболели, в Балчик на 4, в община Добричка – 2, а в Ген. Тошево, Каварна и Тервел – по един. 

Заболяемостта при мъжете е 16,08 на 100 000, а при жените - 4,38 на 100 000. Запазва се тенденцията от последните години, както и за страната, да боледува предимно мъжкият пол.

За област Добрич, както и за страната, през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта.  

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Тази година ще се проведе под мотото „Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза“. Темата на мотото се фокусира върху поемането на ангажимент за прекратяване на заболяването, не само на най-високо политическо ниво, но и на всички нива от кметовете, управители на лечебни заведения, депутати и лидери на общността, на хора, засегнати от туберкулоза, защитници на гражданското общество, здравни работници, лекари или медицински сестри, НПО и други партньори. Всички те могат да бъдат лидери на усилията за прекратяване на болестта в собствената си работа или терен.

По данни на Световната здравна организация през 2016 година 10.4 милиона души са се разболели от туберкулоза и 1.8 милиона са починали от болестта. Над 3 милиона не достигат до здравни грижи. Голяма част от тях живеят в света на най-бедните, най-уязвимите общности и се включват в групата на най-уязвимите лица за туберкулоза. Това са мигранти и хора, търсещи убежище, лица, употребяващи наркотици, проституиращи, възрастните хора, жените и децата, които са маргинализирани, лица от ромска общност и др.