Атентата в Златни пясъци през 1987-а, в който заложници са две деца от Добрич, представя нова книга

Премиера на книга за събитията от 1987 година, когато трима протурски терористи взривяват гранати пред хотел „Интернационал“ на Златни пясъци и отвличат за заложници две деца от Добрич, ще се състои утре от 10.30 часа в радио „Варна“.
Книгата се казва „Не дърпай втори път дявола за опашката“, автор е Павлин Павлов.

Атентата в Златни пясъци през 1987-а, в който заложници са две деца от Добрич, представя нова книга

Романът не е просто поредният документален разказ за събитията, предшествали промените през 1989 г. Той е уникална симбиоза от реални спомени, предадени с репортажна точност, безкомпромисен анализ на работата на службите и много информация, поднесена с жив език и впечатляваща образност, която не просто те „вкарва в екшъна“, но и отваря очите ти за детайлите на настоящето. 


В премиерата на „Не дърпай втори път дявола за опашката“ освен авторът ще участват и негови бивши колеги от МВР, които също са били в центъра на събитията от 1987 година. Това са Сава Денев, полковник от резерва (по онова време зам.-началник на Окръжното управление на МВР по линия на Държавна сигурност), който в продължение на 36 часа е бил в непрекъснат диалог с терористите, и Любомир Димитров, полковник от резерва, бивш директор на РДВР-Варна. 

На 8 юли 1987 година Никола Николов (48 г.), синът му Орлин (21 г.) и Невен Асенов (24 г.), които са от силистренски села, качват в Добрич в синята си „Лада” Дарин Христов (12 г.) и Николай Петков (15 г.), припомнят електронни медии. Насочват се към курорта Златни пясъци, където хвърлят три гранати. Искат да достигнат до Турция, като заплашват, че ще убият децата. След повече от денонощие преговори и пътуване развръзката настъпва край село Изгрев. Децата са спасени, а двама от терористите са мъртви. Единственият оцелял след това е осъден на смърт. 

Дарин Христов и Николай Петков от Добрич са братовчеди. Дарин е ранен от гранатата в левия крак и остава инвалид за цял живот. Два пръста от ръката на Николай остават свити.