Започна реконструкцията и разширението на Пречиствателната станция в с. Врачанци

Със символична първа копка бе дадено началото на реконструкцията и разширението на Пречиствателна станция за отпадъчни води в с. Врачанци. Дейностите са част от интегриран проект за подобряване на водния сектор в град Добрич фаза 1.

Започна реконструкцията и разширението на Пречиствателната станция в с. Врачанци


На церемонията присъстваха Красимир Живков - зам.-министър на околната среда и водите, Йордан Йорданов – кмет на Община град Добрич, Красимир Кирилов – областен управител на Добрич, инж. Живко Неделев – ръководител на проекта , Христо Атанасов – упълномощен представител на изпълнителя, инж. Тошко Петков - кмет на община Добричка, Донко Марев – председател на Добрички общински съвет, жители на града. 


„Със старта на пречиствателната станция и подмяната на водопровода в самия град доста от проблемите на Добрич, през годините, ще бъдат решени”, заяви кметът на Община Добрич Йордан Йорданов .


До средата на 2019 година водопроводната мрежа и пречиствателната станция , канализационните шахти, колектори, помпени станции ще бъдат завършени. Предвижда се едно модерно пречистване на водата с азот и фосфор, да не се замърсява река Добричка и  да има нова водопроводна мрежа и нови улици, сподели зам.- министърът на околната среда  и водите Красимир Живков.


Проектът е по процедура „Изпълнение на ранни ВиК проекти” по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 година". Общата му стойност е 114 901 132 лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на  86 227 183 лв. .  Съгласно сключения договор  за изпълнение стойността  на реконструкцията и разширението на ПСОВ  е 31 913 683, 42лв. Строителството и въвеждането й в експлоатация  е  завършено през 1986 година и до този момент не е правена реконструкция. 


В рамките на проекта се предвижда реконструкция и модернизация на водната линия  и на линията за третиране на утайките, ще бъде изградено и биологично стъпало на пречистване с азот и фосфор, което ще доведе до по-добро пречистване на отпадъчните води, които се заустват в река Добричка.