Почина добричкият художник Цветан Манев

На 63-годишна възраст почина художникът от Добрич Цветан Манев, съобщават от Художествената галерия.

Почина добричкият художник Цветан Манев

„Напусна нашия свят, но ни остави богатство, сътворено от талантливата му четка. Сбогом приятелю!“ – се казва в съобщение на галерията и Дружеството на добричките художници.



Цветан Манев е роден 1955 година в Трявна. Завършва Художествена гимназия в София /1974/ и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност живопис /1981/. Той е дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. От 1981 година участва активно в културния живот на града.

Има осем самостоятелни изложби, участия в регионални, национални и международни изложби, пленери, хепънинги. Негови творби са притежание на галерии, частни лица и организации в България, Германия, Унгария, Русия, ЮАР, Армения и Турция. Работи маслена, акварелна живопис, рисунка и др. техники. Илюстрирал е поетични книги на Камелия Кондова и Петър Бонев. Носител на почетен знак и грамота /2012/ за принос в духовното развитие на Добрич.

Последната самостоятелна изложба в Добрич на Цветан Манев бе открита на 26 октомври 2017 година в Художествената галерия. В нея творецът представи 26 рисунки и 19 платна с въглен, създадени през последните две години.