Пианистът Светослав Тодоров от Добрич номиниран за престижната награда „Стоян Камбарев”

Пианистът Светослав Тодоров от Добрич е номиниран за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Официалната церемония по връчване на престижното отличие ще се състои на 30 април за девета поредна година.

Пианистът Светослав Тодоров от Добрич номиниран за престижната награда „Стоян Камбарев”

Kулминацията на успешната годишна творческа работа на Фондацията, носеща името на култовия театрален режисьор, отново ще събере арт елита на България. Тази година събитието ще гостува на Сити Марк Арт Център - едно от новите и вече наложили се пространства за култура в центъра на столицата.



Уникалността на един от най-чаканите и престижни призове за млади творци у нас се състои в това, че не е строго профилиран в конкретна арт сфера, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

Светослав Тодоров е номиниран за вдъхновяващите си концертни изпълнения, с които прославя България на престижни сцени по света, за целеустремеността в музикалното образование и кариера, за финеса, динамиката и ентусиазма в музицирането, за свободата да излиза отвъд класическия жанр и да експериментира и за ранния пробив в мечтаните за всеки музикант сцени на "Роял Албърт Хол" и "Карнеги Хол".

Общо пет са номинациите за наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Останалите претенденти са Кристиян Малинов - фентъзи писател, Виктория Георгиева - Mouse - художник, стрийт арт артист,
Патриция Пъндева – актриса, и тандемът Илко Илиев - фрийрънър, каскадьор и Марин Кафеджийски - оператор, фотограф.


Победителят ще получи красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Кой ще спечели голямата награда определя жури, в което влизат членовете на фондация "Стоян Камбарев"- все водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с председателя на Управителния съвет Деси Тенекеджиева.

Не само победителят обаче има стимул за висок полет в изкуството, a всеки един от номинираните, защото всички те ще получат сериозна подкрепа за осъществяването на конкретни свои проекти, както и много парични и предметни награди. Ето защо истинската мисия на Фондацията започва след края на церемонията, а именно реализацията на мечтите и проектите на талантливите млади творци.

Миналата година Голямата награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" 2017 спечели 18-годишната класическа певица Мария Славова, която стана звезда на Първия благотворителен бал на Фондацията в Лондон. Мастър клас при легендата Райна Кабаиванска, кино мастър клас, курс по италиански език и редица участия и концерти успя да финансира и осигури Фондацията на прекрасното си откритие, а до месеци Мария ще има съвместен концерт и с камерен оркестър Софийски солисти.