Отложиха дело за разпространение на наркотици поради отсъствие на подсъдимия

За пети пореден път Окръжен път - Добрич бе принуден да отложи наказателно дело за държане и разпространение на наркотици поради отсъствието на 31-годишния Велин М. от Добрич, който е подсъдим в процеса.

Отложиха дело за разпространение на наркотици поради отсъствие на подсъдимия

Съдебният състав не даде ход на делото, тъй като мъжът в момента е задържан в Германия във връзка с водено срещу него разследване за трафик на хора по дело на съда във Франкфурт на Майн. До компетентния германски съд е изпратена Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд - Добрич, с искане след приключване на разследването в Германия мъжът да бъде върнат у нас, за да продължи воденото тук срещу него наказателно производство. Към днешна дата обаче няма отговор от федералната република докога ще им бъде необходим българският гражданин.



Окръжен съд - Добрич насрочи следващото заседание по делото за 21 май. Датата е съобразена с изискване на европейското законодателство, според което окончателното решение относно изпълнението на европейската заповед за арест се взима в срок до 60 дни от задържането на издирваното лице, а  в изключителни случаи най-много до 90 дни.

Присъствието на подсъдимия при разглеждане на наказателното дело в Добрич е задължително, тъй като той е привлечен под отговорност за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5000 до 20 000 лева. Не е възможно делото срещу него да бъде разгледано задочно, тъй като по настоящем отсъствието на подсъдимия се дължи на неговото задържане в Германия, а не на укриването му от наказателно преследване.

Срещу 31-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че през октомври 2013г. в село Карапелит, при условията на продължавано престъпление, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение и разпространил високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо тегло 75.29 грама, на стойност 451.74 лева. Според обвинителния акт на 27 октомври 2013г. подсъдимият е разпространил на мъж от Карапелит 31.32 грама марихуана, а на 31 октомври 2013г. в същото село е държал с цел разпространение 43.97 грама от наркотичното вещество. 

31-годишният мъж спря да се явява на съдебни заседания през септември миналата година и Окръжният съд предприе поредица от мерки за неговото издирване. Разпоредено беше принудителното му довеждане в съдебна зала, повторното му щателно издирване, след което той беше обявен за общодържавно издирване. През януари т.г. срещу него беше издадена Европейска заповед за арест, след като от служебно събраната от Окръжния съд информация стана ясно, че мъжът е задържан в Германия.