6 240 добруджанци притежават огнестрелно оръжие

Общият брой на огнестрелното оръжие, притежавано от физически лица в Добричка област, е 6 240. Това сочат данните за дейността на Областната дирекция на МВР през 2017 година.

6 240 добруджанци притежават огнестрелно оръжие

В 1 213 от случаите оръжието се притежава за самоотбрана, за ловни цели – 4 929 случая, за спортни и културни цели – съответно 15 и 25 случая, и за колекциониране - 58.



11 души, притежаващи огнестрелно оръжие без издадено валидно разрешение – 10 в Добрич и един в Каварна, са установени от органите на реда през изминалата година От ОД на МВР посочват, че в случаите става дума за наличие на данни за извършено престъпление по чл.339 от Наказателния кодекс. Преписките са изпратени в съответните районни прокуратури за произнасяне. Липсата на предписания към тези лица от страна на полицейските органи свежда деянието им до административно нарушение, което от своя страна води до извода за занижен контрол на дейността по контрола на общоопасните средства в тези полицейски управления.

През 2017 година в Добричка област няма престъпления, извършени със законно притежавано огнестрелно оръжие. Регистрирани са 3 криминални деяния с неогнестрелни оръжия, преработени за стрелба с бойни патрони - едно убийство, едно самоубийство и едно хулиганство. И трите са разкрити и към момента се водят съответните процесуални действия.

През м. г. са регистрирани 3 кражби на огнестрелно оръжие, през 2016-а няма такива.