Висока оценка за правораздаването в Добричка област даде Апелативен съд - Варна

Окръжният съд в Добрич е един прекрасно администриран съд, със създадена изключително лимитирана ясно разписана административна подредба, включително по отношение движението на делата и с много висока степен на процесуална дисциплина.

Висока оценка за правораздаването в Добричка област даде Апелативен съд - Варна

Това каза по време на годишния отчет на правораздавателния орган в областта Ванухи Аракелян – председател на Апелативния съд във Варна. 



Тя посочи, че през 2017 година абсолютно всички дела, и в трите отделения на Окръжния съд в Добрич, са разпределяни в същия или най-късно в следващия ден. Това е извършвано в пълно съответствие с принципа на случайно разпределение.

Прави чест на този съд изключителната процесуална дисциплина, каза Аракелян. По думите й делата се насрочват във възможно най-кратките срокове. Тя даде за пример Търговското отделение, където има най-малко отложени дела – 29 процента. Това означава изключително стриктна професионална високо експертна подготовка предварително. В Търговско отделение няма нито едно дело, което да е разгледано извън разумните срокове, посочи магистратът.

По отношение на изписване на делата в законоустановения срок Аракелян сподели, че в Търговското отделение това е извършено на 100 процента, а в Наказателното – на 99. 8 на сто. „Всичко това говори за една много висока степен на професионална и човешка съдийска етика. За изключително висок стандарт в правораздаването“, каза председателят на варненския Апелативен съд. Тя отбеляза и много активната позиция на Окръжния съд, работата с младите хора, откритите дни.

Гражданските дела намаляват, защото намалява и населението на района, каза зам.-председателят на Апелативния съд във Варна Милен Славов. По думите му, в Окръжния съд те се гледат изключително бързо и отлаганията им са в един много добър диапазон. По отношение на качеството на гражданските дела магистратът посочи, че за м. г. около 82 процента от решенията са потвърдени от по-горна инстанция. „Това е изключително важен атестат за качеството. Този съд заслужава максимална оценка“, каза Славов.