Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич

Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич, показват данните за дейността на институцията през 2017 година.

Запазва се тенденцията за бързо и качествено правораздаване в Окръжен съд - Добрич

В съда са постъпили общо 1415 дела за разглеждане, които заедно с неприключилите в началото на отчетния период 200 дела формират общия брой на делата за разглеждане през годината - 1615. С най-голям дял сред тях са гражданските - 43%, следвани от наказателните - 29%, търговските - 26% и фирмените дела - 2%. Констатирано е намаление в делата за разглеждане спрямо предходните две години, но то е в рамките на 6% и позволява да се направи извод, че като цяло делата в трите отчетни периода запазват приблизително еднакъв обем. Забелязва се тенденция на увеличаване на търговските производства и относителна стабилност в постъплението на наказателни дела. Налице е продължаващо намаляване на гражданските, които независимо от това все още са най-много в съда.



Магистратите са приключи през годината общо 1441 дела, като 90% от тях са свършени в тримесечен срок, което показва устойчиво високо ниво на приключилите в кратки срокове дела. 98.6% от всички постановени през годината съдебни актове са изготвени в едномесечен срок. 

Съотношението между потвърдените и недопуснатите до касационно обжалване съдебни актове - 74% и отменените и изменените актове - 26%, говори за традиционно прецизната работа, добрата подготовка на делата, съблюдаването на закона и съдебната практика, и високия професионализъм на съдиите.