Осветиха новия дом на Духовия оркестър на Добрич

Архиерейският наместник отец Иван Дойчев отслужи днес празничен тържествен водосвет, с който благослови новия дом на Духовия оркестър на Добрич.

Осветиха новия дом на Духовия оркестър на Добрич

Той пожела на оркестрантите да бъдат здрави, да продължат да красят със своите изпълнения Добрич и да имат добри сърца. Отец Дойчев поръси помещенията със светена вода и благослови всеки един от музикантите за здраве и успешни начинания. 


Кметът Йордан Йорданов и неговият екип решиха дългогодишен проблем с базата на Духовия оркестър, който репетираше в стара и амортизирана сграда без условия. Вече емблематичният за много поколения оркестър се помещава в сградата на бившето училище „Отец Паисий“ и използва ремонтирани помещения за своите репетиции. Оркестърът, който има почитатели сред малки и големи, вече репетира в много по-добри условия и има възможност за повече изяви и концерти. Община Добрич ще продължи да подкрепя Духовия оркестър и да работи за запазването и съхранението на културните ценности. 

Духовият оркестър е създаден през 1963 година. Гостувал е с успех в Германия, Полша, Чехословакия, Холандия, Унгария, Русия и др. Носител е на отличия на Национални прегледи на духовите оркестри. Солисти на оркестъра са били: проф. Сава Димитров, проф. Петко Радев, проф. Димитров Савов, проф. Марин Вълчанов, Анатоли Вапиров, Свилен Симеонов и др. От създаването на оркестъра до 1993 година негов диригент е Иван Стоянов. От 1993 година и в момента диригент е Стоян Монов.