Децата в Естония играят на открито независимо от атмосферните условия

Директорът на ДГ №20 „Радост“ Валентина Господинова пред Добрич онлайн

Децата в Естония играят на открито независимо от атмосферните условия

-Г-жо Господинова, екип на детска градина №20 „Радост“ бе на посещение в Естония по поредния международен проект, по който работи. Представете, ако обичате, проекта.



-Проектът се казва „Отворена Европа, отворено сърце“. Прекрасно заглавие с прекрасна идея. Всички ние от Европейския съюз, въпреки своите различия, да се чувстваме еднакво уютно в голямото семейство на Европа. Т. е. темата за многообразието е на първо място. Тя разкрива много особености – етнос, религия, полови различия в различните страни. Партньорите сме от пет страни, много различни и в същото време като учители имаме еднакви интереси. Целта на проекта е всички учители да се квалифицират на база на видяното в различните страни. Да повишат своето ниво, качеството си на работа, да добият нови дигитални умения и умения за работа с децата. Това е една страхотна европейска квалификация.

-От кои държави са партньорите Ви по проекта?

-Координатор е училище от Испания. Другите партньори са детска градина от Естония, училище от Румъния, училище от Турция и нашата детска градина. Проектът е по „Еразъм +”, програма, която дава много широки възможности за квалификация на учителите. В Естония бях с моите колеги Кремена Борова, Силвия Герова и Искра Иванова. Това са млади учители, които работят съвсем от скоро в детската градина. Умишлено бяха в този екип, за да могат да видят в реалност образованието извън България. Посещението ни в Естония беше втората ни мобилност по проекта.

-Какви са впечатленията Ви от Естония? Какво интересно научихте за страната, за жителите й?

-Това е една малка северна страна. Много студена и с много топли хора. Почти три пъти по-малка по територия от България, с население около 1 100 000. Онова, което впечатлява най-много в Естония е, че това е една дигитална страна. В нея всичко се базира на технологиите. Те имат електронно правителство, гласуват електронно. Образованието там се базира на дигиталните технологии, дори и в детските градини. Детската градина, в която бяхме, се намира в едно малко градче – Кохтла Ярве. Учителите ни демонстрираха опит в работата с роботи. При тях роботиката е на първо място. 

-Как се използват роботите в работата в детската градина?

-Има няколко вида роботчета. Като се започне с пчеличката, която е популярна и в България. В Естония са създали методи и методологии за работа с роботите, дори децата прекрасно ги владеят. Базирайки се на тях учителите предават елементарните познания на децата. А те работят това, което прави и им обяснява учителят. Детските градини в Естония са изключително богати, с много добра материална база. Видно е, че държавата прави много за образованието на децата си. И не случайно Естония е втора по света на образованост на населението. Статистически данни на държавата, които ни бяха представени на презентация в кметството на града, сочат, че 98 процента от хората в Естония са образовани. 

-Какво е по-различно в игрите на естонските и българските деца?

-Децата в Естония играят на открито независимо от условията. Играят в снега както нашите деца играят през лятото в пясъка. За тях атмосферните условия нямат значение. Може би това също определя здравето на самата нация. Дечицата, леко облечени – с къси патналонки, с късо ръкавче, обитават детските градини целогодишно. Отвън са минус 7-8 градуса, вятър вее, фучи, вътре е топло и децата се чувстват уютно. Силно ме впечатли и обучението на децата със специални образователни потребности /СОП/, което е различно от нашата образователна система е. Тези деца не се намират в масовите детски градини и в масовите училища. Прави се изключително много за тях, за да се развиват добре, за да станат пълноценни граждани на държавата си. Посетихме такава детска градина и такова училище. За мен беше шокиращо да видя всичко това, сложено на едно място в името на децата. Като се започне от леката рехабилитация и се стигне до солните стаи, плувните басейни, хидромасажните вани и всички възможни усилия тези деца наистина да бъдат подпомогнати, рехабилитирани добре и образовани. Във всяко едно такова училище децата имат възможности да изучават различни професии. И когато излязат от училище спокойно да работят някъде. Виждаш – момиченца, които дърводелстват, момченца, които работят на струг, други шият, въобще – обучават се в зависимост от заболяванията им. Дава се възможност и на деца, които са с най-тежки проблеми, да не напускат училище в рамките на седмицата, за да може денонощно да бъдат обгрижвани от хора, които са специалисти в тази област. 

-Какви забележителности посетихте по време на престоя си в Естония?

-Бяхме посрещнати от специалистите, които отговарят за образованието в дадената област. Имахме възможност да посетим и парламента на Естония – депутатът от градчето, в което се намирахме, осигури това посещение в Талин. Заведоха ни в офиса на Скайп. Показаха ни програмата съвсем детайлно, разказаха ни историята на създаването й. Най-важното, което видяхме по време на мобилността си в Естония, бяха едни щастливи, добре образовани и добре обгрижени деца в прекрасни детски градини и училища с прекрасно обучени учители, дигитално грамотни, отворени към света. 

-Какво от видяното в детската градина в Естония Вие бихте могли да приложите в работата си в ДГ „Радост“?

-Като качество на работа на образователния процес аз мисля, че ние не отстъпваме. Вярно е, че нямаме роботи. Но имаме интерактивни дъски, стараем се да използваме дигиталните умения на нашите учители във всеки един момент на образователния процес. Но добрите неща и добрата практика, видяна някъде, трябва да се следват и във времето да намерят място и в нашето образование. 

-Какво Ви предстои по проекта?

-Предстои ни да бъдем домакини. В края на май всички учители от патньорските учебни заведения ще бъдат в България. Искаме да им покажем нашия град, нашата детска градина, нашето образование такова, каквото е в момента.