Днес отварят подмярка 7.2, кандидатства се за улична инфраструктура

Днес стартира приемът на проекти по общинската подмярка 7.2 като ще се приемат проекти само по дейност „Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи улици и тротоари и съоръжения и принадлежностите към тях“.

Днес отварят подмярка 7.2, кандидатства се за улична инфраструктура

Бюджетът е 50 млн. евро, което е половината от бюджета на тазгодишния прием по подмярката. Максималните допустими разходи по един проект се намаляват на 600 хил. евро от 1 млн. евро. Така ще се даде възможност на повече общини да получат финансиране. Общините, които вече са получили подпомагане за улична инфраструктура, няма да бъдат допустими за финансиране отново. И по тази подмярка кандидатстването е изцяло електронно през ИСУН, а подадените предложения ще бъдат подложени на предварителен ранкинг. Намален е и максималният общ брой точки, който може да получи един проект – от 76 на 50.



Проектите отново ще се оценяват според критерии население и безработица, но в самите критерии има промяна. Най-много точки ще получат предложенията, насочени към територията на община със средногодишно равнище на регистрираната безработица над 30.01% – 9 точки, за ниво на безработица от 15.01% до 30% точките ще са 7. Първата стъпка в този критерий е до 15% безработица – за проекти в общини с това ниво на безработни проектите ще получават 5 точки. Припомняме, че в предходния прием точки се даваха при  равнище на безработица от до 10% до над 40,01% като стъпката беше през 10%. При критерия, свързан с население, стъпката при настоящия прием ще е през 600 души. Най-много – 20 точки, ще получават инвестиции, които ще са от полза на общо население над 3001 души, а не както беше преди  – 40 точки  при над 5001 души. За общо население от 2401 до 3000 души точките са 18. При общ брой население от 1801 до 2400 души проектното предложение ще получи 16 точки, при брой хора от 1201 до 1800 са определени 14 точки. Ако жителите са между 601 до 1200 души, точките, които ще получи проектът, са 12, а 10 точки се дават при условие, че проектът обхваща територия с население под 600 души.

Проектите отново се оценяват по критериите Северозапад и директна свързаност. Запазват се точките, които ще получават проекти на общини от Северозападна България – 3 за областите Видин, Враца и Монтана и 2 точки за областите Плевен и Ловеч. Директната свързаност остава приоритет, остават същите и точките, които ще се дават по този критерий – 18 точки.

Обръща се внимание, че в този прозорец на прием няма да бъдат подпомогнати проекти, които не отговарят на хоризонталните политики. Изисква се кандидатите да представят информация за съответствието на проектното предложение с хоризонталните принципи, сред които са насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическо развитие на селските райони, равенство между половете, недискриминация и устойчиво развитие.