Национална информационна кампания за хората с умствени увреждания стартира през март

Хиляди хора с интелектуални затруднения в България съществуват само на хартия.

Национална информационна кампания за хората с умствени увреждания стартира през март

Това е така, защото са били поставени под запрещение и по този начин са им били отнети всички човешки права. Оказва се, че твърде често техните близки се възползват от Закона за запрещението, който съществува в България от 1949 година, и така ги поставят в ситуация, при която те не могат повече да управляват по никакъв начин собствения си живот. През 2012 година България ратифицира Конвенцията на ООН за правата на човека и вече шеста година е в нарушение на нейните клаузи, благодарение на стария Закон за запрещението. Две са делата, свързани със Закона за запрещението, заради които страната ни е била осъдена от европейските съдебни институции. Преди повече от половин година председателят на фондацията „Св. Николай Чудотворец“ в Добрич Мария Методиева заяви, че законопроектът, целящ пълна промяна на Закона за запрещението, предстои да бъде гласуван от Народното събрание. Нещо, което до този момент, не се е случило. „Законодателни мерки са изключително необходими, защото най-после трябва да има регламентирана мярко по отношение на човешките свободи. Никой от нас не е застрахован от болестите, свързани с менталното здраве. Броят на заболелите от Алцхаймер расте непрекъснато“, споделя Мария Методиева. Тая е на мнение, че грижата за тези хора е нулева и единствената им възможност са скъпите хосписи, препълнените домове за възрастни хора с умствени проблеми и самотно живеене без подкрепа. Нито един от тези варианти обаче не е оправдано отношение към човешко същество.



В проектозакона са предвидени различни мерки спрямо различни заболявания и състояния на хората. Той е с изцяло нова философия, която е обърната към човека и неговите нужди. „Важните не сме тези, които полагаме грижите за човека, а самият той с неговите желания, амбиции и позиции“, категорична е Мария Методиева.

Законопроектът предвижда и редица промени по отношение на проследяващите мерки на ангажираните с това институции, които в момента, според Мария Методиева, съществуват чисто формално.

По данни от 2016 година 7 000 лица в България са под запрещение. Според Мария Методиева реалната цифра е много по-голяма. Едва 6 са случаите на отменено с решение на съда запрещение и всичките са в област Добрич.

Освен че е нехуманен, по думите на Мария Методиева Законът за запрещението е услужлива вратичка и за редица злоупотреби по отношение на запретените лица и за съжаление тези примери не са изключение. Тя сподели, че 99% от хората, поставени под запрещение, са ограбени и измамени от своите близки.

През април ще стартира Национална информационна кампания, целяща промяна на обществените нагласи по отношение на Закона за запрещението, тъй като най-после институции и депутати трябва да се задействат и в тази посока. Организаторите са си поставили за цел да съберат и поне 7005 подписа, за да покажат, че срещу всеки случай на поставено под запрещение лице стои друго, което е против тази нехуманна, но все още законова мярка.