Йордан Йорданов: Каузата, посветена на свободата, е белязана с безсмъртие

„Всички ние, събрани днес тук, водени от идеята да отдадем дължимото на триумфа на свободата, я получаваме безвъзмездно още с идването ни на този свят. И с годините научаваме и се опитваме да приемем истината – че свободата не е нещо, което ни принадлежи.

Йордан Йорданов: Каузата, посветена на свободата, е белязана с безсмъртие

Че тя е нещо, за което са необходими усилия. Че тя е нещо, което може да бъде отнето. И отнемането й не просто прекроява държавни граници, а поставя под въпрос съществуването на един народ”.


Това каза в словото си на общоградското тържество по повод националния празник 3 март кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той посочи, че каквато и квалификация да приемем – османско владичество или турско робство, истината е, че пет вековният гнет е най-мъчителното изпитание за българския народ.

„Изпитание, в което гневът на роба е ежедневие – каза кметът. - И след 500 години не съществува империя, която може да й се противопостави. Защото империята е в състояние да може да контролира поданиците, физическото им унищожение, но не и ехото на кървавите сблъсъци през паметния април на 1876 година. Въстанали, за да изрекат България. Ехо, огласило делника на цивилизована Европа с неизмеримата болка на човешки същества. Човеци, избрали смъртта пред смирението на жертвата. Българи, които не са търсили съчувствие, състрадание а са декларирали оная безусловна решимост за промяна, за свобода, родена с гибелта им преди 140 години. Решимост, която не подлежи на съмнение и днес, въпреки столетната времева дистанция, лишаваща от сетивност, от емоция, от достоверност. Защото каузата, посветена на свободата, е белязана с безсмъртие”. Йордан

Йорданов посочи, че днес, когато имаме превилегията свобода да се наричаме българи където и да сме по света, ние сме изправени пред други предизвикателства. „Днес, когато националната ни идентичност е безспорен факт, оценили опитността на предците ни, ние имаме шанса да се вгледаме в себе си и приоритетите ни да се извисят над физическото оцеляване. Да се опитаме, а и да успеем в това да уважаваме живота. С избора си, с отговорността си, с осъзнатостта си”, каза кметът.

Той честити празника на всички, които носят свободата в сърцето си.