Жега: Код жълто в Област Добрич в неделя

Максималните температури на въздуха по крайбрежието в неделя ще бъдат 30-33 градуса. Температурата на морската вода - 22-24 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал.

Жега: Код жълто в Област Добрич в неделя

Оранжев код е обявен за неделя за Благоевградска и Видинска области. С този код метеоролозите предупреждават, че заради очакваните жеги хората трябва да бъдат по-внимателни и да избягват излишните рискове. За цялата останала част от страната, включително Област Добрич, е обявен код жълто - той се обявява при очаквани температури над 34 градуса.

От Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ) прогнозират слънчево и още по-горещо време в неделя. Температурите ще се повишат с 1-2 градуса и преобладаващите максимални ще бъдат между 34 и 39 градуса, в района на София - около 34 градуса.


 

В събота максималните температури в страната бяха между 31 и 36 градуса. Специалистите съветват хората да избягват горещините и максимално да намалят излизанията. В горещи дни като днешния е най-добре хората и особено тези със сърдечни проблеми да ограничат до минимум излизанията си навън и да стоят на хладно, каза д-р Светлозар Сардовски, кардиолог в Института "Пирогов". Той припомни, че е най-добре да не се консумират студени напитки, въпреки голямото изкушение.