НАП ще проверява фирмите в Добричко, назначили служителите си на 4 часа

НАП Варна започва проверки на всички 9 300 фирми от Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Търговище, Русе и Разград, които са сключили 4-часови трудови договори със своите служители.

НАП ще проверява фирмите в Добричко, назначили служителите си на 4 часа

Това се налага, защото при съвместните проверки на данъчните и Инспекцията по труда по Северното Черноморие, ревизорите са установили, че е масова практика служителите да се осигуряват фиктивно на половин работен ден, а в същото време да работят много по-дълго. Това стана ясно след срещата на изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов със служителите от териториалната дирекция на агенцията във Варна.



Общо 9300 фирми от Североизточна България са декларирали пред НАП 28 000 трудови договори на 4-часов работен ден. Търговците ще бъдат проверявани също и за работници без трудови договори, както и за това дали отчитат коректно оборотите си. Инспекторите ще следят и за спазването на трудовото законодателство. От НАП призовават всички дружества и граждани да спазват данъчното и осигурително законодателство и да съдействат на органите по приходите при проверките.
   

„Ще проверим индивидуално всеки един от тези договори. Фирмите имат два варианта - сами да коригират времето на заетостта на персонала си и да избегнат санкции или да бъдат глобени веднъж от НАП и втори път от Инспекцията по труда. Глобата за работа без трудов договор е до 15 000 лева на човек, а до 5000 лева се глобяват лицата, посочили неверни данни в осигурителните декларации”, заяви от Варна изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.