Окръжен съд – Добрич потвърди решението за спора за кучето Мима

Окръжен съд – Добрич, потвърди решението на Районен съд – Добрич, с което е отхвърлен предявеният от гражданка на Русе срещу Сдружение с общественополезна дейност „ГЕРМАНО-БЪЛГАРСКА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ” със седалище в гр. Добрич, иск за признаване на правото й на собственост на кучето Мима, както й за осъждане на ответното сдружение да предаде владението върху него.

Окръжен съд – Добрич потвърди решението за спора за кучето Мима

Гражданското дело в Окръжен съд – Добрич, е образувано по жалба на гражданката на Русе, с която оспорва решението на първоинстанционния съд като незаконосъобразно и неправилно.

След като разгледа въззивната жалба, становищата на страните, доказателствата по делото и решението на Районен съд – Добрич, Окръжен съд – Добрич, намери за безспорно установено, че кучето Мима е било безстопанствено, намерено е на 8 - 9 март 2010 г. в гр. Дряново, насилствено осакатено с отрязани четири лапи. То е било предадено на ищцата с протокол от 30.03.2010 г., който показва, че тя го е приела в качеството на представител на организация за защита на животните Сдружение с нестопанска цел „ГРИЖА И ПОДСЛОН ЗА ВСЕКИ” – гр. Русе. Приема се, че документът няма характер на самостоятелна сделка с вещно-правни последици, няма вещно прехвърлителен ефект и не може да служи като основание за придобиването на вещта.

 

Въззивният съд констатира като неправилно твърдението на ищцата, че собственост на куче се установява съгласно регистрационния режим по Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Законодателят е възложил надзора и грижата за бездомните кучета на общините, организациите за защита на животните и други лица по реда на Закона за защита на животните. Затова Окръжен съд – Добрич, намира, че доказването на правото на собственост може да стане по реда на Закона за собствеността – със сделка, давност или по друг начин, установен със закона. А издаването на паспорт и поставяне на чип са действия, свързани с идентификацията на животното по реда на ЗВМД.

Въззивният съдебен състав не установява по категоричен начин волята на русенката да стане собственик на пострадалото куче. Тя е действала при приемането му и е извършвала плащания за лечението му от името на организацията, която представлява – Сдружение с нестопанска цел „ГРИЖА И ПОДСЛОН ЗА ВСЕКИ”, а не от свое име. Търсила е форма за обгрижването му, при която да не бъде оставено в приют, и начини за осъществяване на лечението му чрез организацията на ответника Сдружение „ГЕРМАНО – БЪЛГАРСКА ПОМОЩ ЗА ЖИВОТНИТЕ” – гр. Добрич.

След като ищцата не е доказала, че е собственик на кучето, и че животното е във владение или държане от ответника без правно основание, искът е отхвърлен.

По делото е установено, че кучето се намира в Германия под надзора и грижите на германското Сдружение „НЕМСКО-БЪЛГАРСКА СПЕШНА ПОМОЩ ЗА УЛИЧНИТЕ ЖИВОТНИ” и конкретно за него се грижи германска гражданка.

С тези аргументи въззивният съд намира иска за неоснователен и оставя без уважение жалбата на ищцата срещу първоинстанционното решение.

Решението на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.