Изложба „Унгарски крепости в Карпатския басейн – X-XVIII век” в Художествена галерия - Добрич

Фотоизложба от фонда на Унгарския културен институт бе открита днес в художествената галерия в Добрич. В представените 35 фотоса унгарския фотограф Жолт Сабоки /1941-2009 г./ разказва историята на старите крепости, намиращи се на територията на днешна Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Хърватска. Към всяка от фотографиите има нотации с повече подробности за тези стари крепости.XVIII

Изложба „Унгарски крепости в Карпатския басейн – X-XVIII век” в Художествена галерия - Добрич



В някогашното Унгарско кралство са били вдигнати повече от 500 крепости, отчасти върху антични и ранносредновековни основи.  Те са опустошени по време на Преселението на народите, някой от тях обаче макар и полуразрушени служат за основа на по-късните укрепления. Преселващите се маджари започват да строят крепости в средата на X век. През  XIII век се умножават укрепленията, включващи и каменни постройки, които служат за осигуряване безопасността на феодалните семейства. След опустошителния поход на монголи и татари  през 1241- 1242 година крал Бела IV подпомага строителството на съвременни крепости. В по-късните епохи значително ги променят, докато след приключването на войните с турците австрийците през XVIII век идва времето на бавната им разруха.

Авторът Жолт Сабоки  е унгарец, роден през 1941 година . От 1961 г. той започва активно да се занимава с фотография. Завършва журналистика, a от 1974 година минава на свободна практика. Следват поредици от негови самостоятелни изложби в Унгария и други европейски страни, насочва се и към фотографско изследване на определени културни центрове и пояси с което става  основоположник на жанра научно-историческата фотографска книга в Унгария. 


В резултат от неговите пътешествия  се раждат  фотографските му албуми с монографичен характер, съдържащи научно исторически студии.  От 8-те албума, които той  издава два са пряко свързани с  България - "Книга за иконите" /1981 г./ и "Български манастири" /1983 г./. 


През 1988 г. Сабоки получава заслужено признание за своя талант. Той е удостоен с наградите „Бела Балаж” и „За унгарското изкуство”.

Изложбата може да бъде разгледана  до 14 март в Художествена галерия – Добрич.