Глобата за регионалното депо падна на първа инстанция

Великотърновският административен съд отменя като незаконосъобразен акта, с който се налага финансова корекция в размер на 3 890 123 лв. по договора за строителство на регионалното депо и финансовата корекция в размер на 179 668 лв. по договора за строителен надзор, като общата сума е в размер на 4 690 791 лв. Решението е обявено на 20 февруари.

Глобата за регионалното депо падна на първа инстанция

Според съда не са посочени адекватни фактически основания, на които актът да се позовава, липсват мотиви защо финансовата корекция да е за сметка на бенефициента, а не за сметка на управляващия орган на съответната оперативна програма „Околна среда”. Също така магистратите считат, че е нарушено правото на защита на Община Добрич, заради кратките срокове и разнопосочните изявления на управляващия орган, с цел налагането на глобата. 



Решението на Великотърновския административен съд не е окончателно, управляващият орган  има 14-дневен срок да обжалва пред по–горната инстанция – Върховен административен съд. Предполага се, че платените вече  2/3 от финансовата корекция ще бъдат върнати на Общината. 

Община Добрич обжалва в съда наложената санкция през лятото на 2016 година, припомни на провел се днес брифинг кметът Йордан Йорданов. Той отбеляза, че глобата се равнява на размера на средствата за 6 години поддържане на уличната мрежа.  „Това е потенциална възможност да се измъкнем от схватката на финансовата корекция”,  заяви той.