Над 300 000 българи в нужда ще бъдат подпомогнати чрез европейската хранителна програма

Между 300 000 и 350 000 социално слаби българи ще бъдат подпомогнати през тази година чрез хранителната програма на Европейския съюз, която реализира Българският Червен кръст, съобщи в Добрич председателят на Националния съвет на организацията акад. Христо Григоров.

Над 300 000 българи в нужда ще бъдат подпомогнати чрез европейската хранителна програма

Той не скри, че има проблеми, свързани с несъстоятелни обжалвания, бавене на процедурите, но изрази увереност, че те ще бъдат решени. Григоров посочи, че през 2017 година по програмата са работили 7 000 доброволци, които са раздали хиляди тонове храна на повече от 330 000 българи. „Навремето ние хранехме половин Европа, сега Европа ни помага на нас – коментира председателят на БЧК - Много хора, които имат реални нужди, получават около 60-70 килограма храна и това им помага да преживеят. Защото близо два милиона българи живеят под минимума, пенсиите не им достигат“. 


Оценка по-висока от 6 даде за дейността на Областния съвет на БЧК в Добрич акад. Христо Григоров. Той посочи, че той работи много добре и резултатите са много високи. 

С различни инициативи на областните организации тази година ще бъдат отбелязани 140 години от създаването на Българския Червен кръст, съобщи още председателят на организацията. „Това са 140 години в помощ на хората и на държавните институции – коментира той. - През последните 30 години успяхме да изградим върху основите на нашите предци една здрава къща, в която всеки може да намери любов, топлина, протегната ръка и съпричастност. Ние не бихме били така ефективни и така бързи ако нямахме подкрепата на българския народ, на институциите и на медиите“.