Арх. Боян Коларов: „Добричкият панаир във времето е бил един от трите най-големи и известни събития в цяла България“

За връзката на Добричкия панаир, който се е провеждал едно време и фермерския пазар, който се организира днес, разказа за Добрич онлайн Арх. Боян Коларов, зам.-кметът „Устройство на територията“.

Арх. Боян Коларов: „Добричкият панаир във времето е бил един от трите най-големи и известни събития в цяла България“

Град Добрич е възникнал като едно място за търговия, като едно пазарище. Добричкият панаир във времето е бил един от трите най-големи и известни събития в цяла България. Той се е провеждал на различни места – на изоставеното военно летище, на военните гробища и там, където сега започва бул. „Русия“. Освен големи панаири е поддържал и фермерски пазар. В един от времевите отрязъци на съществуването на града, пазарът е бил в четвъртък. 



„Добрич е имал пазар в четвъртък и преди. Фермерският пазар има нещо общо с тази история. Опитваме се да възстановим една традиция“ – сподели арх. Боян Коларов.

Интересна е историята за горната част на нашия парк. През 1867 г. е създадена на място, наречено Карабоклук. Карабоклукът всъщност е бил сметището на тогавашния пазар.

„Създавайки този пазар не смятаме, че откриваме топлата вода. Възстановяваме традиция, която е по цял свят. Надяваме се нашият фермерски пазар да се разрасне и да има нужда от още един ден. Тогава може да бъде събота или неделя. Времето ще покаже дали ще се случи това“ – сподели арх. Боян Коларов.