Гимназисти от Каварна и Ген. Тошево ще придобиват готовност за кариерно развитие по проект

Проект „Слушам, образовам се, действам и чета в мрежа” /LEARN „Listen, Educate, Act and read in a Network“/ бе представен на пресконференция в Каварна.

Гимназисти от Каварна и Ген. Тошево ще придобиват готовност за кариерно развитие по проект

Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие в рамките на програма Interreg V-A Румъния-България.



Проектът е с основна цел да свърже и обедини учениците в общности, като разшири и развие разбирането им за важността от получаване на професионални умения, чрез които да придобият готовност за кариерно развитие. Специфичните цели на проекта са насочени към разработване и предоставяне на услуги за професионално ориентиране и консултиране на ученици от гимназиалните класове. За постигане на тези цели ще бъде извършено идентифициране на предпочитанията на учениците и определяне на техните умения във връзка с възможностите им за наемане на работа. На тази база те ще бъдат насърчени да създават ученически общности, които ще поемат ролята на говорител и ментор в процеса по установяване и укрепване на отношенията между училищния пазар на труда и бизнеса за улесняване на прехода от училищната среда към професионалната реализация.

Целевата група включва ученици от гимназиални класове (IX и X), местни публични администрации, работодатели, неправителствени организации, действащи в областта на образованието, а така също и местни, регионални и национални публични органи и обществени институции от партньорските страни България и Румъния, в рамките на населените места на петте партньора по проекта.

Общият бюджет по проекта е 372 178,65 евро, разпределен между водещия партньор: Община Лумина, Румъния и партньорите по проекта: Община Овидиу, Румъния, Община Михаил Когалничану, Румъния, Община Генерал Тошево и Община Каварна.

Основните дейности са организиране на информационна и рекламна кампания, провеждане на кампания за идентичност на проекта, обособяване на професионални ателиета, разработване на стратегия относно ролята на местните власти и обществените институции в предоставянето на консултиране и подкрепа за учениците като бъдещи граждани на местните общности. Ще бъде изготвена програма за консултиране и провеждане на местни и областни семинари и посещения при местни работодатели, ще се създаде уеб базирана ресурсна мрежа за ползване от заинтересованите страни, ще се провеждат учебни посещения и обмен на добри практики. Периодът на изпълнение на проекта е юни 2017 г. – декември 2018 г.

Пресконференцията бе част от дейностите за информиране и публичност и цели запознаване на заинтересованите страни и широката общественост с целите, дейностите и очакваните резултати от реализацията на проекта.

Координатор по проекта е Галина Стоянова – началник отдел „Правно, административно и информационно обслужване“ в Община Каварна. На пресконференцията присъстваха членовете на екипа по проекта от Община Генерал Тошево Надежда Колева и Мария Гавраилова.