Третокласници участваха в беседа за Левски „Пътят към една Голгота“

По повод 145 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски в Стаята на приказките на регионална библиотека „Дора Габе" се проведе беседа под наслов „Пътят към една Голгота” с ученици от 3 г клас на СУ „Св.Св. Кирил и Методий” с класен ръководител Петя Бакърджиева.

Третокласници участваха в беседа за Левски „Пътят към една Голгота“

Библиотечен специалист запозна учениците с житейския път и святото дело на Апостола. Децата обогатиха знанията си за Левски, научиха повече за семейството му и средата, в която е отраснал, за псевдонимите, за личните му качества и за революционната му дейност. Видяха първия и може би най-автентичен портрет на Дякона, рисуван от възрожденския художник Георги Данчов-Зографина, негов съратник. Прочетени бяха легендите „За лъвския скок” и „За сламения кош и за кучето Левчо” от книгата на Христина Стоева „Легенди и предания за Левски”. Най-голям интерес предизвика фототипното издание на джобното тефтерче на Левски, както и луксозният комплект с дигитално издание на тефтерчето на Левски и неговата знаменита мисъл „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си” - дарение от национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий.



В края на посещението учениците получиха своите нови читателски карти и разгледаха произведения, посветени на Апостола от фонда на библиотеката, експонирани във витрина.