Областният управител посрещна млади каратеки от спортен клуб „Самурай“

Областният управител Красимир Кирилов и неговият заместник Красимир Николов посрещнаха г-жа Юлияна Гианти и млади каратеки от спортен клуб „Самурай“.

Областният управител посрещна млади каратеки от спортен клуб „Самурай“

Децата, заедно с техния треньор сенсей Димитър Христов получиха подарък от Юлияна Гианти – албум със снимки от посещението им в Аджигьол, Румъния, през есента на миналата година. Треньорът и възпитаниците на спортния клуб бяха част от групата, почела паметта на българските воини, загинали по време на Първата световна война. Г-жа Гианти сподели, че има желание да продължи родолюбивата инициатива и да възстанови църквата в село Еникьой, където е учителствал Васил Левски, както и да издигне паметник на Апостола на свободата. Тя изрази надежда, че родолюбивата инициатива – да се запознават младите хора с паметните места от българската история, ще бъде продължена.


От своя страна Областният управител Красимир Кирилов заяви готовност за подкрепа и добави, че в съседна Румъния има много места, които са свързани с България. Има какво да видят младите хора и какво да научат – места, свързани както с революционери като Ботев и Левски, така и места, свързани със създаването на българската държава като Онгъла, каза Кр. Кирилов.

Пътуването до Аджигьол бе осъществено със съдействието на Областния управител Красимир Кирилов по идеята на депутата от ПП ГЕРБ Добрич Даниела Димитрова. Групата почете паметта на загиналите и погребани на румънска земя българи. Панихида пред възстановения със средства на Юлияна Гианти паметник бе отслужена от български и румънски свещеник.