Фермерите коригират от днес заявленията за помощ за газьол

От днес до 23-и февруари е срокът, в който земеделските стопани могат да коригират грешки в заявленията за държавна помощ за отстъпка от акциза, стана ясно по време на Шестата Национална среща на земеделските производители в България.

Фермерите коригират от днес заявленията за помощ за газьол

Благодарение на възможността за поправка стопаните ще могат да получат финансова подкрепа. Възможността за коригиране на грешки е в следствие на настояване на АЗПБ пред министър Порожанов.



Процедурата за поправка на техническите грешки е облекчена, каза за „Агрозона“ Иванка Багдатова-Мизова, зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“. При корекции земеделските стопани трябва да занесат в съответната общинска служба „Земеделие“ и копие от фактурите. При положение, че стопаните нямат налични фактурите при себе си, могат да изискат в общинската служба те да бъдат проверени. „Със сигурност обаче това трябва да се случи в присъствието на земеделския производител или упълномощено от него лице, защото ще се подписва заявлението вече поправено“, уточни Багдатова-Мизова. Отговорността за поправката е изцяло върху фермера, обърна внимание тя.

Припомняме, че размерът на държавната помощ за гориво за 2018 г. e 84 млн. лева.