ДНК анализ от косата на Левски би могъл да докаже къде е погребан Апостола

Криминалисти от МВР три пъти са изследвали косите на Васил Левски. Реликвите са съхранявани първо от майката на Апостола, след това от сестра му Яна и накрая са предадени на Министерството на просвещението. Какво е установено при ДНК-анализа?

ДНК анализ от косата на Левски би могъл да докаже къде е погребан Апостола

Шестима експерти от института по криминалистика към МВР правят първата експертиза на косите на Левски през 1973 г..


„По време на този анализ е направено и едно много важно откритие – че всъщност кръвната група на Апостола е била нулева”, каза Диана Костова от НВИМ – София.

Реликвата, съхранявана от майката на Левски, криминалистите приемат за базова проба и я сравняват с второ откритие – кичури, скрити в медальона, който носел Апостола. 

„Косите в медальона имат едни прорязани ъгълчета – от молци... И от това можеше да се направи заключение, че те са били съхранявани в някаква стая – преди да се сложат в медальона, където е имало вълнени дрехи. И молците заедно с дрехите са нападнали космите. Ние не знаехме дали е така и направихме реален опит – с молци с други косми. И същите прояждания се получиха като при тях”, обясни проф. д-р Костадин Бобев, бивш директор на НИК – МВР.

През 1981 г. институтът изследва коси на Левски от два различни музея, а през 2007 г. прави ДНК експертиза и сравнява реликвите от музея с косите на неговите наследници.За донор е избрана една от неговите племенници, защото биолозите и специалистите по генно инженерство са направили заключение, че тя е един от най-подходящите донори за изследване.

Дъщерите на Божана разказват с трепет за момента, в който тя дава за изследване кичур от косата си.

„Когато съобщиха резултата от анализа, ние изпитахме невероятна гордост, че носим част от гените на най-великия син на България” сподели Стефана.

Кодът е важен и заради друго – именно той някой ден би могъл да докаже, че изследователите са открили къде е погребан Апостола.

Източник: БТВ