В Деня на доброто ГЕРБ подкрепи Центъра за временно настаняване в Добрич

По повод Международния ден на доброто – 17 февруари, част от общинското ръководство на ГЕРБ-Добрич гостува на Центъра за временно настаняване към фондация „Ръка за помощ”.

В Деня на доброто ГЕРБ подкрепи Центъра за временно настаняване в Добрич

Народният представител Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общинският ръководител на партията в Добрич Красимир Николов и Северина Савова – секретар на общинското ръководство, предоставиха на приюта за бездомни мъже поредното дарение. Те осигуриха на настанените в центъра ново постелъчно бельо и хранителни продукти. Само преди месец, Жени ГЕРБ предоставиха на центъра различни храни. От ГЕРБ увериха, че ще продължат да помагат на приюта.



Той е с капацитет 6 души. За петте години на съществуването си, в него са намерили подслон и грижа над 50 мъже. За близо половината от тях това е дало шанс да намерят своето място в обществото, а част са се върнали при семействата си. Екипът се ангажира с уреждането на документите за самоличност, за пенсия, за издаване на ТЕЛК, както и за лечение на мъжете, повечето от които са със сериозни заболявания.

С дейността на фондация „Ръка за помощ” запозна гостите председателят на Управителния съвет Албена Бонева. Тя разказа за работата и на Центъра за обществена подкрепа, детска градина „Надежда” и Центъра за работа с доброволци. Сподели, че Центърът за временно настаняване се издържа изцяло от дарения. Напомни, че дарителите могат да ползват данъчни облекчения, като направят дарение в полза на фондацията, която е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, регистрирано в Централния регистър на Министерството на правосъдието.

Ръководителят на Центъра за временно настаняване Александър Иванов сподели какво е провокирало създаването на приюта и разказа за необичайните истории на част от преминалите през него. Стана ясно, че за един от настанените мъже, след тримесечен престой в приюта, вече е осигурено общинско жилище и само преди ден е напуснал. Друг от живеещите там научи радостната новина, че за него е намерено място в дом за възрастни хора. На тяхно място ще бъдат настанени други двама бездомни мъже.

През януари част от живеещите в центъра мъже посетиха безплатната прожекция на филм, която ГЕРБ-Добрич организира. Те благодариха за възможността отново да посетят филмови прожекции, благодарение на инициативата на общинското ръководство на партията. По тяхно желание, ще им бъде осигурена възможност и да посетят една от премиерните постановки на драматичния театър.

По време на срещата стана ясно, че през март изтича петгодишният договор, по който Общината е предоставила безвъзмездно къщата на улица „Шипка”, където се намира приютът. Тя е била в крайно лошо състояние, но е ремонтирана от фондацията с помощта на дарители. Сега от „Ръка за помощ” се надяват договорът да бъде продължен. Предстои Общинският съвет да вземе решение за това на сесията в края на февруари.