Дигитална интерактивна карта ще информира жителите и гостите на Балчик

Проект „Мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион“ бе представен днес в Община Балчик. Той е съфинансиран от Европейския Съюз в рамките на програма INTERREG V-A Румъния България.

Дигитална интерактивна карта ще информира жителите и гостите на  Балчик

Проектът се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България, приоритетна ос 5 “Ефективен регион“, в  партньорство с Община Наводари, област Констанца. Стойността му е 427 222, 06 евро, от които 363 138, 74 са външно финансиране от ЕС. Срокът на изпълнение е 24 месеца (от 22 август 2017 – 21 август 2019г). Партньори по проекта са Община Балчик и Община Наводари, Румъния, чиито представители присъстваха на срещата.



Основната цел на проекта е да се създадат условия  за сътрудничество  между  публичните администрации в трансграничния регион на черноморските общини в област Добрич и окръг Констанца, да се подобри  тяхната ефективност и да се стимулира  участието на заинтересованите страни в процеса на вземане на решения. Целевите групи са публични администрации на общините от Черноморския трансграничен район: Каварна, Шабла, Ефория, Мангалия, Констанца, Текиргиол,  Костинещи, граждаски сдружения и неправителствени организации от тези общини , бизнес и браншови асоциации и инвеститори и жители на морските градове.

Проектът включва дейности като: мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион, съвместна стратегия за сътрудничество и териториално развитие на трансграничния черноморски регион, създаване на съвместна уеб платформа, работни срещи и семинари, оборудване с технически средства.

В рамките на проекта ще бъде разработен софтуер за дигитална интерактивна карта на община Балчик. Тя ще бъде базирана на операционна система Windows и ще се ползва с помощта на тъчскрийн дисплей. Интерактивната карта представлява иновативно устройство и източник на информация и ще е в помощ на местните граждани, туристите и инвеститорите на Община Балчик. Потребителите ще могат да открият информация за различни обекти (галерии, музеи, природни и културно-исторически забележителности), събития и фестивали, държавни институции, хотели, магазини, заведения, медицински центрове и други. Интерактивната карта ще бъде създадена като офлайн продукт, но ще има възможност да се отваря и в сайта на община Балчик, посредством определен адрес. Предвижда се възможност за добавяне на текст, снимки и видео от потребителите, които обаче ще се публикуват на дигиталната интерактивна карта след одобрение от администратор.